Απειλούν με αντίμετρα τους Κούρδους, Τουρκία, Ιράκ και Ιράν…

Συντονισμένες διπλωματικές ενέργειες γίνονται από την πλευρά της Τουρκίας, του Ιράκ και του Ιράν, σε μια προσπάθεια να πετύχουν την τελευταία στιγμή την ακύρωση του κουρδικού δημοψηφίσματος με το ερώτημα της ανεξαρτησίας, από την Κουρδική Περιφερειακή Κυβέρνηση (KRG: Kurdish Regional Government).

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και επανέλαβαν την «κατηγορηματική αντίθεσή τους στο δημοψήφισμα» στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Οι τρεις χώρες που παραδοσιακά έρχονταν πιο κοντά (όταν δεν το χρησιμοποιούσε η μια για να αποσταθεροποιήσει την άλλη) εξαιτίας της κοινής απειλής εμφάνισης κουρδικού κράτους στην περιοχή που θα αύξανε τις φυγόκεντρες δυνάμεις στις γεωγραφικά γειτνιάζουσες κουρδικές μειονότητες που φιλοξενούν στα εδάφη τους.

Αυτό θα απειλούσε άμεσα όλες τις χώρες με κουρδικούς πληθυσμούς (οι προαναφερθείσες με την προσθήκη της Συρίας) με εδαφικό ακρωτηριασμό. Κατά συνέπεια, ανακοίνωσαν ότι θα εξετάσουν τη λήψη κοινών (αντι)μέτρων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των Κούρδων, κάτι που φαίνεται πολύ πιθανό…