Οριστικό ΟΧΙ στην προσφορά Πριόβολου από τους πιστωτές των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter, απερρίφθη ομόφωνα από τη γενική συνέλευση των πιστωτών της Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. (ΕΝΑΕ) η προσφορά της Pyletech Shipyards του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου στο διαγωνισμό για το «στρατιωτικό τμήμα» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΗΓΗ: reporter.gr

Όπως έγραψε νωρίτερα το Reporter, η απόφαση των πιστωτών ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις των εργαζομένων, αλλά και την κυβερνητική «σιγή» για το ύψος του τιμήματος. Πηγές που παρακολουθούν στενά τις διαδικασίες μεταφέρουν στο Reporter πως αυτό που μένει να φανεί είναι αν θα επαναπροκηρυχθεί η διαγωνιστική διαδικασία και αν οι όροι θα παραμείνουν οι ίδιοι ή αν θα αλλάξουν. Απόφαση που ίσως επηρεάσει και το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Αναλυτικές λεπτομέρειες αναμένονται σε σχετική ανακοίνωση της ΕΝΑΕ. Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμό, για την έκταση περίπου 350 στρεμμάτων, συμμετείχαν η Pyletech με μία προσφορά ύψους 15,1 εκατ. ευρώ και η ONEX του Πάνου Ξενοκώστα με τη συμβολική προσφορά του 1 εκατ. ευρώ. Η διευκρινιστική ανακοίνωση της ONEX, στην οποία εξηγούσε τις ενστάσεις της για το διαγωνισμό, ήταν που οδήγησε τον ειδικό διαχειριστή των Ναυπηγείων στην απόφαση να κρίνει άκυρη την προσφορά και να καλέσει σε γενική συνέλευση.

Η Pyletech του κ. Πριόβολου έχει αιτιολογήσει το τελικό ύψος της προσφοράς, αφήνοντας σαφείς αιχμές για «μεθοδεύσεις και λάθη του ειδικού διαχειριστή», ενώ χθες έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με τις τελευταίες αγοραπωλησίες ευρωπαϊκών ναυπηγείων, για να συγκριθούν τόσο τα τιμήματα όσο και οι προσφερόμενες υποδομές.

Ο διαγωνισμός για το τμήμα της ΕΤΑΔ

Να επισημάνουμε, τέλος, ότι στη διαγωνιστική διαδικασία για την άλλη μισή έκταση (332 στρέμματα) των Ναυπηγείων, το ακίνητο, δηλαδή, ιδιοκτησίας της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), έχει οριστεί τιμή εκκίνησης, ως ελάχιστο προσφερόμενο αντάλλαγμα, το ποσό των 55 εκατ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμμετάσχουν έως την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021.