Απεγνωσμένες, έωλες, προκλητικές & επικίνδυνες οι συμφωνίες Τουρκίας-Λιβύης

Υπό τον τίτλο «Newly Aggressive Turkey Forges Alliance With Libya», η ιστοσελίδα του περιοδικού εξωτερικής πολιτικής FOREIGN POLICY δημοσιεύει εκτενές άρθρο του Keith Johnson. Αναφέρεται για τις πρόσφατες ‘απεγνωσμένες’ προσπάθειες της Τουρκίας να αναδιαμορφώσει τη θέση της στη Μεσόγειο προς όφελός της, με τις αδόκιμες, έωλες και προκλητικές συμφωνίες της με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, οι οποίες θα έχουν μάλλον πιθανές δυσάρεστες συνέπειες τόσο για τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη όσο και για τη μελλοντική ενεργειακή ανάπτυξη στην ανατολική Μεσόγειο.

Το άρθρο επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής:

Η ασυνήθιστη υποστήριξη της Άγκυρας προς τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης οδήγησε σε μια επίσημη συμφωνία για την παροχή στρατιωτικής υποστήριξης από πλευράς της Τουρκίας και σε μια αδόκιμη μεταξύ τους συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών για να μοιραστούν τις πλούσιες ενεργειακές πηγές της Αν. Μεσογείου, αποκόπτοντας την Ελλάδα και την Κύπρο.

Η διπλή κίνηση της Τουρκίας στη Λιβύη αποτελεί απάντηση στην αυξανόμενη διπλωματική της απομόνωση στην περιοχή, απέναντι σε χώρες όπως ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρο κ.α.

Από την οπτική της Άγκυρας, οι δύο συμφωνίες με τη Λιβύη ενδεχομένως της προσφέρουν έναν τρόπο να διαμορφώσει το μέλλον της περιοχής προς όφελός της ή τουλάχιστον να εμποδίσει την αύξηση επιρροής αντιπάλων όπως η Ρωσία και η Αίγυπτος στη Μεσόγειο, αποτρέποντας παράλληλα τις απαιτήσεις των άλλων μεσογειακών χωρών για τους ενεργειακούς πόρους της περιοχής.

Μέσω της συμφωνίας θαλασσίων ζωνών με την Λιβύη, η Τουρκία διεκδικεί ένα τεράστιο κομμάτι της ανατολικής Μεσογείου, με μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανταγωνίζονται να εκμεταλλευθούν η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Κύπρος ακόμη και ο Λίβανος.

Η Άγκυρα φαίνεται να επείγεται για τα ενεργειακά ζητήματα στην ανατολική Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ ψήφισαν την περασμένη εβδομάδα νομοθεσία που θα ενισχύσει τη αμερικανική στήριξη στην ενεργειακή ανάπτυξη της Αν. Μεσογείου και θα προσφέρει μεγαλύτερη βοήθεια ασφάλειας στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ακόμη πιο σημαντικό, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Κύπρος πλησιάζουν μετά από χρόνια σε μια συμφωνία για έναν αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω αμφισβητούμενων από την Άγκυρα υδάτων, και δια μέσου της Κρήτης προς την Ελλάδα και την Ιταλία.

Την Κυριακή, οι τρεις χώρες δήλωσαν ότι προτίθενται να επισημοποιήσουν μια διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό EastMed στις 2 Ιανουαρίου, αν και η Ιταλία δεν έχει ακόμη δείξει ότι θα υπογράψει τη συμφωνία. Το έργο θα είναι το αποκορύφωμα του Eastern Mediterranean Gas Forum που έχουν υπογράψει φέτος, ερήμην της Τουρκίας, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα.ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ