Αντίποινα ΗΠΑ στο Ιράν… το USS Boxer κατέρριψε drone στον Κόλπο!

Δεν είχε εισέλθει παρά λίγη ώρα στον Κόλπο διερχόμενο από τα Στενά του Ορμούζ και το αμερικανικό πλοίο αμφιβίων επιχειρήσεων USS Boxer, προχώρησε στην κατάρριψη ιρανικού μη επανδρωμένου αεροχήματος, το οποίο πλησίασε σε ακτίνα μικρότερη του ενός χιλιομέτρου.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο, ότι η ενέργεια των Αμερικανών αποτελεί αντίποινα στην κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροχήματος τύπου Global Hawk, πρόσφατα, στην περιοχή επίσης του Κόλπου.

Μια πρώτη παρατήρηση που θα μπορούσε να γίνει, είναι ότι οι Αμερικανοί προέβησαν σε μια ενέργεθια επίσης καλά σχεδιασμένη, η οποία και στέλνει μήνυμα αποφασιστικότητας στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και επιλέγει έναν στόχο σαφέστατα υποδεέστερης επιχειρησιακής αξίας από το πανάκριβο Global Hawk που θεωρείται αερόχημα τεχνολογίας αιχμής.

Αυτό πιθανότατα έγινε, ώστε με έμμεσο τρόπο το αμερικανικό Ναυτικό (US Navy) και να δώσει σε μια “εύλογη συγκυρία” την απάντηση στην κατάρριψη του Global Hawk και να προσπαθήσει να αποφύγει μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της έντασης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση με ανοιχτό το ενδεχόμενο τοπικής σύγκρουσης.

Η αμερικανική πλευρά, διά του ιδίου της του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανακοίνωσε σε συνομιλία του με τ αμέσα ενημέρωσης, ότι το αμερικανικό πολεμικό πλοίο αναγκάστηκε να αναλάβει “αμυντική δράση” (defensive action) λόγω προσέγγισης σε ακτίνα μικρότερης του ενός χιλιομέτρου (δίνουν 1.000 γιάρδες που αντιστοιχούν σε 900 μέτρα) από το πολεμικό πλοίο.

Άρα, η αμερικανική πλευρά ισχυρίζεται έμμεσα ότι η κατάρριψη δεν συνδέεται με την κατάρριψη του Global Hawk από τους Ιρανούς. Επίσης, υποστηρίζουν ότι προχώρησαν στις προβλεπόμενες προειδοποιήσεις για άμεση απομάκρυνση, οι οποίες όμως δεν εισακούσθηκαν.

Άλλη μια πρώτη παρατήρηση θα μπορούσε να είναι η κοινοποίηση του περιστατικού από την αμερικανική πλευρά. Οι Ιρανοί θα μπορούσαν να επιλέξουν να αποσιωγπήσουν την κατάρριψη για λόγους προστασίας της δημόσιας εικόνας τους, ευελπιστώντας και οι Αμερικανοί να μην το δημοσιοποιήσουν, σε μια “σιωπηρή” (tacit) “συνεννόηση” ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη.

Είναι αυταπόδεικτο, ότι η πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών επέλεξε να δγμοσιοποιήσει το περιστατικό και για να “καταγραφεί” ως απάντηση – αντίποινα στην κατάρριψη του Global Hawk. Αυτή είναι η μία πλευρά όμως της εξίσωσης.

Η άλλη θα μπορούσε να είναι, ότι η δημοσιοποίηση διαβιβάζει διεθνώς το μήνυμα “πατσίσαμε”, άρα το κεφάλαιο αυτό κλείνει… Το ενδεχόμενο της κλιμάκωσης όμως παραμένει ανοικτό και όλα θα κριθούν από τη στάση που θα τηρήσουν οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν… Οψόμεθα.