ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ: Κίνα και Κομφούκιος μας φταίνε στη χώρα των… «χαλαρών»;

Φαίνεται ότι ο κ. Καμενόπουλος έχει τουλάχιστον δύο «εμμονές», η μία είναι οι σπάνιες γαίες (απόλυτα φυσικό μια και είναι το αντικείμενο του) και η δεύτερη είναι η Κίνα. Ως προς το πρώτο είμαι μαζί του και δεν νομίζω ότι οποιοσδήποτε φυσιολογικός άνθρωπος μπορεί να διαφωνήσει ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα και από οικονομικής αλλά και από γεωστρατηγικής πλευράς για την Ελλάδα.

Σχολιάζει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Όσον αφορά την Κίνα τώρα και τους πιθανούς κινδύνους που παρουσιάζει για τις σχέσεις μας με τους στενούς μας συμμάχους (βλ. ΗΠΑ), μία πιθανή συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων σπανίων γαιών, είναι γνωστό εις τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», οι αντιρρήσεις και ενστάσεις της φίλης και συμμάχου ΗΠΑ. Έχω κι εγώ όμως σαν Έλληνας πολίτης κάποιες αντιρρήσεις και ενστάσεις ως προς αυτό.

Τα ανεκμετάλλευτα αλλά υπαρκτά κοιτάσματα ορυκτών που ονομάζονται Σπάνιες Γαίες στην Ελλάδα, είναι γνωστά και σε εμάς και στους παραδοσιακούς συμμάχους μας, εδώ και πολλές δεκαετίες, δηλαδή προ του Β’ ΠΠ. Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, αλλά και οι Ιάπωνες και οι Κορεάτες, είναι όλοι πελάτες της Κίνας σε σπάνιες γαίες και με τα ορυκτά αυτά παράγουν μία σειρά από προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που ξεκινούν από διαστημικό εξοπλισμό, στρατιωτικές εφαρμογές και φτάνουν έως τα κινητά τηλέφωνα που κουβαλάει ο καθένας μας.

Εφ’ όσον λοιπόν οι σπάνιες γαίες είναι τόσο απαραίτητες στις προαναφερόμενες χώρες και αυτά τα ορυκτά κατά διαβολική σύμπτωση βρίσκονται διαθέσιμα σε μεγάλες ποσότητες σχεδόν αποκλειστικά στην Κίνα, τίθεται το εύλογο ερώτημα γιατί ΔΕΝ ΕΔΕΙΞΑΝ ενδιαφέρον συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων αυτών επί τόσες δεκαετίες, αλλά δείχνουν να ενοχλούνται ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ Η ΚΙΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΡΟΤΑΣΗ!!!

Ας πάμε στο δεύτερο σκέλος κινδύνου που διαβλέπει ο κ. Καμενόπουλος, που έχει σχέση με το θέμα πρακτόρων/κατασκοπείας εκ μέρους της Κίνας με διάφορους τρόπους, είτε πρόκειται για κλασικούς πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, είτε για το πολιτιστικό ίδρυμα υπό την επωνυμία «ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ».

Ούτε εδώ θα διαφωνήσω με το κ. Καμενόπουλο, μάλιστα θα προσθέσω τον υπαρκτό κίνδυνο σε θέματα ασφαλείας που προέρχεται από την πολυπληθή και υπερδραστήρια κινεζική κοινότητα της Ελλάδας. Το θέμα λοιπόν δημιουργίας δικτύου πληροφοριών στην Ελλάδα από την Κίνα, η οποία έχει επενδύσει πολλά λεφτά στη χώρα μας, είναι τουλάχιστον αναμενόμενο… μόνο που θα είναι ακόμα ένα δίκτυο που θα δραστηριοποιείτε εν Ελλάδι πέραν των ήδη γνωστών δικτύων άλλων χωρών, συμμαχικών ή μη.

Εκεί που ο κ. Καμενόπουλος με προβληματίζει με το σκεπτικό του, είναι στο ότι δεν δείχνει να ενοχλείται το ίδιο από τη δραστηριότητα της CIA και τις παρακολουθήσεις της (ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες επί αυτού γιατί θα έπρεπε να γράψω τόμους), της αγγλικής ΜΙ6, της γερμανικής BND, των ρωσικών SVR/GRU ή ακόμα και της FSB, της τουρκικής MIT, της ισραηλινής MOSSAD, της αλβανικής SHISH, της σκοπιανής SSA, ακόμα και του… «Ουράνιου Τόξου», μαζί με τόσες άλλες μυστικές υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Επίσης, να μην ξεχάσω τη συμβατική σοφία στη χώρα μας, ότι ΗΠΑ και Βρετανία ανεβοκατεβάζουν ή αποσταθεροποιούν ελληνικές κυβερνήσεις και πως για να τοποθετηθεί κανείς επικεφαλής υπουργείου ή υπηρεσίας στον ευρύτερο τομέα της εθνικής ασφάλειας, πρέπει να έχεις την έγκριση της Αμερικάνικης Πρεσβείας.

Δηλαδή ενώ είμαστε μία χώρα «μπάτε σκύλοι αλέστε», ο κίνδυνος της Κίνας μας μάρανε. Αυτό που θα ήθελα καταληκτικά να υπομνήσω στον αγαπητό κ. Καμενόπουλο, είναι ότι η Κίνα και όλοι οι άλλοι, δεν κάνουν τίποτε παραπάνω από το αυτονόητο, κάτι που σε κάποιο βαθμό, όπου μας παίρνει, κάνουμε κι εμείς.

Το θέμα στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι τι κάνουν οι άλλοι, αλλά τι κάνουμε εμείς οι ίδιοι και πως διαχειριζόμαστε τα θέματα εθνικής ασφαλείας, αφού δυστυχώς μοιάζει προφανές, ότι κανείς από τους 300 της Βουλής ως σύνολο ή των θεσμικών οργάνων της χώρας δεν δείχνει να τα αντιλαμβάνεται.