ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ 1: Με τις Ένοπλες Δυνάμεις τι βλέπεις Βασίλη να γίνεται;

Αντικαπνιστικός λοιπόν, έγινε… launch όπως μας πληροφόρησε ο αεικίνητος στα media αρμόδιο υπουργός της υγείας… και της ευεξίας μας. Και καλά κάνει για να μην παρεξηγηθούμε. Δικαίωμα του καπνιστή να καπνίζει, χωρίς όμως να παραβιάζει το δικαίωμα των υπολοίπων να μην υφίστανται τις συνέπειες.

Αν και έχουμε ταχθεί υπέρ του να δημιουργηθούν κλαμπ και καφέ αποκλειστικά για καπνιστές. Να μας κλείνουν μέσα μαζί με τον εθισμό μας, να χώσουν κι ένα φουγάρο από πάνω, ώστε να έχουμε να αντιμετωπίσουμε μονάχα τις διαδηλώσεις κάποιων άλλων, ότι συμβάλλουμε στην… υπερθέρμανση του πλανήτη. Τέτοια θα σκεφτόμαστε σίγουρα με τόση έκθεση σε καπνό. Overdose…

Πέραν του μισό-αστείου όμως, υπάρχει και η ουσία. Ο νόμος καλώς ψηφίσθηκε και καλώς πρέπει να εφαρμοστεί και μάλιστα με σκληρότητα, έως ότου αποκτήσουμε την κουλτούρα να θεωρούμε αυτονόητο το ότι δεν καπνίζουμε όπου υπάρχουν συνάνθρωποί μας *γέροι, μεσήλικες, νέοι και μικρά παιδιά) που οφείλουμε να τους προστατεύουμε. Από μόνοι μας, χωρίς να έχουμε ανάγκη νόμους και απαγορεύσεις. Κοινή λογική θέλει, “common sense”…

Πού “κολλάνε” όμως οι Ένοπλες Δυνάμεις; Εξηγούμαστε: Τις τελευταίες ημέρες έχουν περιέλθει στα κουτσομπολίστικα ώτα μας διάφορες πληροφορίες που εμπλέκουν στρατιωτικές μονάδες και υπομονάδες, μέχρι και στρατιωτικά νοσοκομεία σε ένα ιδιότυπο “αντάρτικο” απέναντι στον αντικαπνιστικό νόμο.

Από θεριακλήδες διοικητές που κλείνουν πόρτες και ανοίγουν παράθυρα και -εξακολουθούν να- του δίνουν και καταλαβαίνει, μέχρι διοικητικό προσωπικό και μεγαλογιατρούς στα στρατιωτικά νοσοκομεία, ιδίως σε κάποια που θα έπρεπε να είναι… ευκρινής η θαλασσινή αύρα, που έχουν “απομονώσει” ένα δωμάτιο το οποίο έχει μετατραπεί σε καπνιστήριο.

Αυτές οι ρημαδοπόρτες όμως δεν “στεγανοποιούν” τον χώρο, με αποτέλεσμα το “λιβάνισμα” να περνάει στους διαδρόμους. Η λογική υπαγορεύει βέβαια ότι είναι θέμα χρόνου να “σκάσουν” οι πρώτες καταγγελίες, εάν δεν έχουν ήδη, ενδεχομένως και από πρόσωπα με κίνητρα άλλα -στην κατεύθυνση της ιδιοτέλειας- από από την αγωνία να κρατάμε την ατμόσφαιρα καθαρή στους χώρους αυτούς. Αδιάφορο.

Μήπως να μας έκανες ένα σχόλιο επ’ αυτού Βασίλη Κικίλια; Ακολουθεί και δεύτερο μέρος στο οποίο θα σου τα πούμε ένα χεράκι, διότι στο θέμα των μπαρ και των καφετεριών δεν μας τα λες και πολύ καλά. Κι αν η απάντηση είναι ότι άλλοι το ψήφισαν, εσύ έχεις την ευθύνη να το διορθώσεις. Αν καταφέρουμε να συνεννοηθούμε επί τη βάσει της κοινής -λεγομένης- λογικής… Κι όποιος απορεί για την κατάχρηση στις αγγλικούρες στο σχόλιο μας, δεν θα σας πούμε, δεν θα σας πούμε! “It’s a secret, it’s a secret”!