Αντιγράφουν τους Κινέζους οι Τούρκοι με τα drones… το ΥΠΕΘΑ, σκοπεύει να κάνει κάτι;

Στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας λαμβάνουν χώρα εξελίξεις που θα έπρεπε να κεντρίσουν την προσοχή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Η Κίνα μόλις ανέπτυξε έναν στόλο από μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από την διαφιλονικούμενη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Τα drones θα παρέχουν άμεσα πληροφορίες στο υπουργείο Φυσικών Πόρων της Κίνας ενώ το πεδίο δράσης τους φαντάζει ιδανικό και εξαιρετικά παρόμοιο με τα ξερονήσια του Αιγαίου που εποφθαλμιά η Τουρκία.

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Όπως και τα ελληνικά, τα νησιά αυτά δεν κατοικούνται και είναι δυσπρόσιτα. Διαβάζοντας το εξαιρετικά ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Κινέζας δημοσιογράφου Liu Zhen στο South China Morning Post, βλέπουμε ότι οι εξελίξεις με τα κινεζικά drones θα πρέπει να ανησυχήσουν τα ελληνικά υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.

Όπως αναφέρει το κινεζικό υπουργείο Φυσικών Πόρων η αλυσίδα επικοινωνίας των drones «ενίσχυσε εξαιρετικά τη δυναμική επιτήρηση μας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και επέκτεινε τις δυνάμεις μας στην ανοικτή θάλασσα». Το σύστημα αέρος-εδάφους αποτελείται από πολυάριθμα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που φέρουν κάμερες υψηλής ευκρίνειας, οχήματα οδικής κινητής επικοινωνίας που λειτουργούν ως σταθμοί αναμετάδοσης μετάδοσης, καθώς και δορυφορικό δίκτυο επικοινωνιών θαλάσσιων πληροφοριών.

Η Κίνα διεκδικεί τους περισσότερους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, η οποία είναι επίσης μία από τις πιο “πολυσύχναστες” εμπορικές οδούς στον κόσμο.

Ο στόλος drones επιβεβαιώνει, όπως αναφέρει η Κινέζα δημοσιογράφος, την κυριαρχία της Κίνας στην περιοχή μετά και τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων σε επτά από τα τεχνητά νησιά που δημιουργήθηκαν στα αμφισβητούμενα νησιά Σπράτλυ. Πρόκειται για τακτικές που υιοθετούν με επιτυχία οι Κινέζοι για να παγιώσουν την κυριαρχία τους σε νερά που δεν τους ανήκουν.

Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Καρυώτη καθηγητή οικονομικών του Πανεπιστημιακού Συστήματος Μέρυλαντ (ΗΠΑ), που ερευνά εδώ και δεκαετίες τα ζητήματα ΑΟΖ, «οι Κινέζοι δίνουν το παράδειγμα στους Τούρκους, χρησιμοποιώντας drones για να παραβιάζουν τις ΑΟΖ των γειτονικών κρατών».

Στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας υπάρχουν και ανταγωνίστριες χώρες πλην εξίσου ανταγωνιστικές προς την Κίνα: το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Μαλαισία και το Μπρουνέι. Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης θα ήταν ωφέλιμο να παρακολουθούνται στενά αυτές οι εξαιρετικά επιθετικές κινήσεις των Κινέζων. ΔΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΧΡΗΣΗΣ ΤΩΝ DRONES ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΙΝΕΖΟΥΣ