Αντίγραφο του HMS Queen Elizabeth το νέο αεροπλανοφόρο της Ινδίας;

Τη δυνατότητα συνεργασίας των ινδικών ναυπηγείων με την βρετανική εταιρεία BAE Systems για την ναυπήγηση του τρίτου αεροπλανοφόρου της Ινδίας εξετάζει το Ναυτικό της χώρας σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου.

Είναι κοινό μυστικό πλέον ότι μετά την ολοκλήρωση της ναυπήγησης του αεροπλανοφόρου INS Vikrant το 2020 το Ινδικό Ναυτικό προσδοκά την έναρξη ναυπήγησης του πρώτου πραγματικά μεγάλου αεροπλανοφόρου ινδικής σχεδίασης με καταπέλτη και όχι ράμπα απογείωσης.

Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου το Ινδικό Ναυτικό έχει ήδη αποστείλει στο ναυπηγείο της εταιρείας BAE Systems στο Rosyth Dockyard της ανατολικής Σκωτίας εμπειρογνώμονες για να συζητήσουν με τους ναυπηγούς και μηχανικούς της βρετανικής εταιρείας την δυνατότητα ναυπήγησης στην Ινδία ενός αεροπλανοφόρου εκτοπίσματος 65.000 τόνων, το οποίο θα βασίζεται στα σχέδια των αεροπλανοφόρων κλάσης HMS Queen Elizabeth.

Στόχος των Ινδών είναι η έναρξη της ναυπήγησης του νέου αεροπλανοφόρου να πραγματοποιηθεί το 2022 και για αυτό το λόγο η τεχνική βοήθεια από τους Βρετανούς θα διευκόλυνε και θα επιτάχυνε την διαδικασία αφού το βρετανικό πλοίο έχει ενταχτεί στη δύναμη του Βασιλικού Ναυτικού από το Δεκέμβριο του 2017.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της BAE Systems η εταιρεία έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ναυτικό της Ινδίας για την ναυπήγηση ενός αεροπλανοφόρου σύμφωνα με τροποποιημένα προσαρμοσμένα όμως στις απαιτήσεις του Ινδικού Ναυτικού ναυπηγικά σχέδια.

Εαν τελικά η συνεργασία των δύο πλευρών επισημοποιηθεί και υπογραφή η σχετική σύμβαση τότε το πλοίο θα ναυπηγηθεί στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου στο Cochin της Ινδίας με τμήματα όμως που θα κατασκευαστούν στην Βρετανία υπο την επίβλεψη των Βρετανών οι οποίοι θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία που απέκτησαν από την ναυπήγηση των δύο αεροπλανοφόρων HMS Queen Elizabeth και HMS Prince of Wales.