Άνθρωποι και θηρία στο Νταχάου, 75 χρόνια μετά το μεγάλο έγκλημα

Ψάχνουμε για τα ίχνη του Χάινριχ Σιτς λίγο έξω από την πόλη του Μονάχου στο Φέλνταφινγκ. Ενός πρώην γιατρού των Ές Ές SS, ο οποίος έζησε εδώ μετά τη δίκη του. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δέκα ετών για συνέργεια στη δολοφονία 11 ανθρώπων. Μόνο αυτά μπόρεσαν να αποδειχθούν. Τα θύματά του ήταν όμως πολύ περισσότερα – κυρίως κρατούμενοι, στους οποίους έκανε ιατρικά πειράματα.

Ένας πρώην γείτονας του Σιτς φροντίζει τον τάφο του. Ήξερε άραγε ότι καταδικάστηκε; «Αδύνατον!», απάντησε όταν τον ρωτήσαμε. «Ήταν πολύ καλός άνθρωπος, πάντα ευγενικός…» Αυτό που μαθαίνει από εμάς «είναι σοκαριστικό», μία φράση που επαναλαμβάνει αρκετές φορές.

Η εξόντωση του κλήρου

Σεπτέμβριος 1939. Ο 23χρονος τότε Καζιμίρτζ Μαντάνσκι έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις θεολογικές του σπουδές στην Πολωνία. Οι Γερμανοί κατακτητές αρχίζουν συστηματικά να συλλαμβάνουν τους πολωνούς διανοούμενος, συμπεριλαμβανομένων κληρικών και ιερέων. Ο Μαντάνσκι καταλήγει κι αυτός στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ζαξενχάουσεν, κι αργότερα στο Νταχάου. Από το 1940, περισσότεροι από 2.700 ιερείς και κληρικοί από όλη την Ευρώπη φυλακίστηκαν εκεί. Από αυτούς, πάνω από 1700 είναι Πολωνοί και περισσότεροι από τους μισούς δεν θα επιβιώσουν.

Το Νταχάου, όπως και άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης, διέθετε μία μονάδα, στην οποία γίνονταν ιατρικά πειράματα. Την άνοιξη του 1940 ο γιατρός των Ες Ες Χάινριχ Σιτς κατέφθασε στο Νταχάου – δύο χρόνια αργότερα είχε γίνει ήδη υπεύθυνος του τμήματος. Ο Σιτς ήταν υπεύθυνος για τα πειράματα με σήψη και φλεγμονές. Για την θεραπεία χρησιμοποιούνταν μέθοδοι που ακόμη και τότε θεωρούνταν μη αποτελεσματικές. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr