Ανοίγουν μέτωπο με Αίγυπτο οι ΗΠΑ; Τα ανθρώπινα δικαιώματα σε Τουρκία;

Ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο εξέθεσε στον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι τις «ανησυχίες» της Ουάσινγκτον όσον αφορά «το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Αίγυπτο. Κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στην Ουάσινγκτον, ο Πομπέο έθιξε επίσης υποθέσεις Αμερικανών πολιτών που κρατούνται σε αιγυπτιακές φυλακές, ιδίως αυτή του Μουστάφα Κάσεμ, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Ο συγκεκριμένος Αμερικανός φυλακίστηκε το 2013, κατηγορούμενος για συμμετοχή σε διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης στο Κάιρο. Καταδικάστηκε το 2018 να εκτίσει δεκαπέντε χρόνια κάθειρξη. Η Ουάσινγκτον ανέβασε πρόσφατα τον τόνο έναντι της αιγυπτιακής κυβέρνησης, παρά τη φιλική σχέση που διατυμπανίζει με κάθε ευκαιρία ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πως έχει με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι. Ο Πομπέο είχε προτρέψει στα τέλη του Νοεμβρίου την Αίγυπτο, στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο, να σέβεται την ελευθερία του Τύπου, έπειτα από σειρά συλλήψεων δημοσιογράφων.

Η Αίγυπτος φυλακίζει τους περισσότερους δημοσιογράφους στην υφήλιο μετά την Κίνα και την Τουρκία, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, οργάνωση με έδρα τη Νέα Υόρκη. Διαδηλώσεις — σπάνιες στην Αίγυπτο αφότου απαγορεύθηκαν διά νόμου που υιοθετήθηκε στην Αίγυπτο — εναντίον του προέδρου Σίσι έγιναν τον Σεπτέμβριο σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πολλές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έκτοτε συνελήφθησαν χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων διανοούμενων, ακτιβιστών, δικηγόρων και δημοσιογράφων. ΜΚΟ κάνουν λόγο για το πιο ευρύ κύμα συλλήψεων αφότου ο Σίσι ορκίστηκε πρόεδρος το 2014. Πάντως ο Πομπέο τόνισε επίσης στις συνομιλίες του με τον Σούκρι τη «σημασία» που αποδίδει η Ουάσινγκτον στην «ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέση» των δύο κρατών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ