Η Ουκρανο-ΝΑΤΟϊκή άσκηση Clear Sky ανησυχεί τη Ρωσία

Έντονη ανησυχία στη Ρωσία προκάλεσε η παρουσία αμερικανικών αεροσκαφών στην νότια Ουκρανία στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης Clear Sky 2018 στην οποία συμμετέχουν η Δανία, το Βέλγιο, η Βρετανία, η Εσθονία, η Ολλανδία, η Πολωνία και η Ρουμανία.

Τα αεροσκάφη έχουν αναπτυχτεί στην αεροπορική βάση Starokostiantyniv η οποία βρίσκεται 150 μίλια νοτιοδυτικά από την πρωτεύουσα Κίεβο. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για την παρουσία σε μικρή σχετικά απόσταση από τα σύνορα τους ενός τόσο μεγάλου αριθμού ΝΑΤΟικών μαχητικών.

Οι Αμερικανοί συμμετέχουν στην άσκηση με μαχητικά F-15C της Εθνοφρουράς της Καλιφόρνιας και ιπτάμενα τάνκερ τύπου KC-135R της 100ης Πτέρυγας Εναέριου Ανεφοδιασμού της Εθνοφρουράς του Ιλινόις καθώς και αεροχήματα τύπου MQ-9 τα οποία όμως επιχειρούν από την αεροπορική βάση Miroslawiec στην Πολωνία.

Όπως ανέφερε ο Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής Alexander Zhilin η παρουσία των ΝΑΤΟικών αεροπορικών δυνάμεων στην Ουκρανία έχει σχεδιαστεί κατά της Ρωσίας και όπως εκτιμά το Κίεβο πρόκειται να αποτελέσει την περιοχή από όπου θα μπορούσε να εξαπολυθεί μια επίθεση κατά της Ρωσίας. Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί ισχυρίζονται ότι η συνεργασία με τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις αποσκοπεί στην επαύξηση της διαλειτουργικότητας των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και ειδικότερα της Αεροπορίας με τις ΝΑΤΟικές, την εκπαίδευση στους τομείς ηλεκτρονικού πολέμου, κυβερνοπολέμου, κλπ.

Για πολλά χρόνια οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν αφεθεί στην τύχη τους κάτι που άλλαξε μετά την κατάληψη της Κριμαίας από το Ρωσικό Στρατό και τον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων του Κιέβου και τους Ρώσους αυτονομιστές της Αν. Ουκρανίας.