Ανησυχία της Βρετανίας για τα τουρκικά σχέδια στη Συρία

Η Βρετανία ανησυχεί βαθιά για τα σχέδια της Τουρκίας να εξαπολύσει στρατιωτική εκστρατεία στη βόρεια Συρία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Η Τουρκία δήλωσε ότι έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για μια στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν την αποχώρηση των στρατευμάτων τους, ανοίγοντας τον δρόμο για μια τουρκική επίθεση σε δυνάμεις υπό την ηγεσία των Κούρδων που είναι επί μακρόν σύμμαχοι της Ουάσινγκτον.

Ερωτηθείς για το σχόλιο του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι Βρετανία είναι «ενθουσιασμένη» με την αλλαγή της πολιτικής του στη Συρία, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε πως οι κινήσεις των στρατευμάτων των ΗΠΑ είναι θέμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε την Τουρκία να μην αναλάβει μονομερή δράση στη Συρία.

«Είμασταν πάντα σαφείς με την Τουρκία ότι η μονομερής στρατιωτική δράση πρέπει να αποφευχθεί καθώς θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή και θα απειλούσε τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί μια ήττα του Ντάες [Ισλαμικό κράτος] που να έχει διάρκεια», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Άντριου Μόρισον.

Ο Μόρισον αποστασιοποιήθηκε επίσης από τη δήλωση που έκανε προηγουμένως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι η Βρετανία ενθουσιάστηκε με την απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα.

Ο Μόρισον είπε ότι δεν έχει «ιδέα» από πού προήλθε το σχόλιο και πως ασφαλώς δεν βασιζόταν στο περιεχόμενο μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν χθες Δευτέρα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ