Ανατροπές σε συντάξεις και ταμεία… αλλάζει ο “νόμος Κατρούγκαλου”

Μεγάλες αλλαγές στις συντάξεις και στον ΕΦΚΑ ετοιμάζει η νέα κυβέρνηση. Οι δύο σημαντικές παρεμβάσεις αφορούν στις αναπληρώσεις των συντάξεων και στη δομή του ΕΦΚΑ. Πιο συγκεκριμένα τα ταμεία του ΕΦΚΑ θα διαχωριστούν σε τρεις κατηγορίες: για μισθωτούς, για επαγγελματίες και για αγρότες. Το ίδιο σχέδιο προβλέπει ενδεχόμενη επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων για επαγγελματίες και αγρότες και επιλογή χαμηλού ή υψηλότερου ασφαλίστρου από τους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Πάντως, ανεξάρτητα από τη δικαστική απόφαση για το νόμου Κατρούγκαλου, η ομάδα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, επανεξετάζει βασικές ρυθμίσεις του νόμου 4387/2016.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στην κορυφή της σχετικής ατζέντας είναι η αποκατάσταση της αναλογικότητας στις συντάξεις, με βελτιώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης πρωτίστως για όσους έχουν πάνω από 37 ή 40 έτη εργασίας και συμπληρωματικά στα «ενδιάμεσα» ποσοστά, ώστε το τελικό ποσό σύνταξης να αντανακλά σε καλύτερη αναπλήρωση του μισθού.

Με τις πρώτες της κινήσεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το επιτελείου του υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι είχαν προετοιμαστεί καλά για τις επικείμενες αλλαγές στο νόμο Κατρούγκαλου, στην κατεύθυνση της «αναλογικότερης σύνταξης».

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης αναφέρθηκε σε ένα νέο μείγμα στους συντελεστές υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, με στόχο να είναι περισσότερο δίκαιο το σύστημα κυρίως με όσους πληρώνουν για πολλά χρόνια υψηλές εισφορές.

Παραδείγματα «αιματηρών» μειώσεων που έφερε ο Νόμος Κατρούγκαλου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», οι μειώσεις των συντάξεων με τον νόμο 4387/2016 φτάνουν και στο 38% και μάλιστα «τιμωρούνται» με μικρότερη σύνταξη όσοι έχουν δουλέψει πολλά χρόνια. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ