Ανατολίτικο παζάρι πολλών για τις “διερευνητικές”… δυο απόψεις στο Μαξίμου

Διαβουλεύσεις στα όρια “ανατολίτικου παζαριού”, με ασαφείς δηλώσεις προθέσεων και αιφνίδιες αναιρέσεις δεσμεύσεων, διεξάγονται μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας, ΗΠΑ και Γερμανίας για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών, ενώ αποτελούν πια κοινό μυστικό οι εύθραυστες ισορροπίες ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΤΑΡΚΑ
ΠΗΓΗ: SLpress

Οι συζητήσεις άρχισαν αρκετές ημέρες πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10-11ης Δεκεμβρίου, για το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ευθέως στη Βουλή ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είχαν γνώση του πού πηγαίνουν τα πράγματα», εννοώντας τη μη επιβολή κυρώσεων.

Ο Νίκος Δένδιας, διαψεύδοντας τις διαβεβαιώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, αναφέρονταν στη (μη δημοσιοποιημένη) έγκαιρη προειδοποίηση της γερμανικής προεδρίας προς το Μαξίμου, ότι δεν υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα επιβολής τομεακών κυρώσεων παρά μόνον επιμέρους περιοριστικών μέτρων.

Ταυτόχρονα, το Βερολίνο συνέδεε την αποχώρηση του Oruc Reis με ταχεία έναρξη των διερευνητικών επαφών, αποκομίζοντας –αρχικά μόνον– την αρνητική αντίδραση της Αθήνας. Ωστόσο, προοδευτικά, το Μαξίμου μετέβαλε στάση, διολισθαίνοντας προς αποδοχή προγραμματισμού έναρξης των διερευνητικών σε σύντομο χρόνο.

Δεν είναι σαφές αν η αλλαγή στάσης του πρωθυπουργού αποτελεί λογική συνέχεια της από το καλοκαίρι ηπιότερης προσωπικής στρατηγικής του έναντι της Άγκυρας, ή επιλογή που υπαγορεύθηκε από την προσπάθεια αποφυγής του “βατερλό” στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κι αυτό επειδή, πέραν των πιέσεων της γερμανικής διπλωματίας, και άλλα κράτη-μέλη (ακόμα και η Γαλλία) είχαν πέσει στην παγίδα της Τουρκίας. Πίστεψαν τους ισχυρισμούς της, ότι δήθεν είχε συναινέσει στην επανάληψη των διερευνητικών και πως εκκρεμούσαν απαντήσεις της Αθήνας.

Στο πλαίσιο αυτό, τρεις εγκυρότατες πηγές επιβεβαιώνουν ότι η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή, όντως επικοινώνησε με τον έμπιστο σύμβουλο του Τούρκου προέδρου Ιμπραχήμ Καλίν για την επανάληψη των διερευνητικών.

Ο Ιμπραχήμ Καλίν απρεπώς, δεν τοποθετήθηκε, ενώ υπήρξαν και πρόσθετες επαφές (πάλι άκαρπες) με την τουρκική πλευρά, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ