Ανάσχεση της γερμανικής οικονομίας το 2019… Ένα τεράστιο ΣΤΟΠ

Η συρρίκνωση των εξαγωγών έβαλε φρένο στην ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο, με τα τελικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης παρέμεινε στάσιμη τους τελευταίους μήνες του 2019, ενώ για το σύνολο του έτους αναπτύχθηκε με τους βραδύτερους ρυθμούς από το 2013.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο έναντι του τρίτου τριμήνου, γεγονός που σημαίνει ότι η εμπορική δραστηριότητα αφαίρεσε 0,6 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη του γερμανικού ΑΕΠ. Οι επενδύσεις -που περιλαμβάνουν και τις κατασκευές- αυξήθηκαν 2,9% στο τελευταίο τρίμηνο, συνεισφέροντας 0,6% στην ανάπτυξη.

Στο σύνολο του 2019, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε μόλις 06%, στη βραδύτερη ανάπτυξη από την εποχή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, το 2013. Για το 2020, η κυβέρνηση του Βερολίνου αναμένει ανάκαμψη στο 1,1%. Οι αποθαρρυντικές όμως επιδόσεις του 2019 δείχνουν ότι το 2020 βρίσκει αποδυναμωμένη τη γερμανική οικονομία, μπροστά σε σοβαρές προκλήσεις όπως ο κορονΟϊός.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr