Αναρμόδιοι αποφασίζουν… αρμοδίως και η περίφημη αναδιοργάνωση της ΕΑΒ

Καλές και απαραίτητες οι πρωτοβουλίες και οι ανακοινώσεις περί αναδιοργάνωσης της ΕΑΒ. Ωστόσο, καλό θα ήταν να προηγηθεί η οργάνωση της Κυβέρνησης που θα κάνει την αναδιοργάνωση. Το σχόλιο είναι γενικό και αφορά όλες τις κυβερνήσεις που ασχολήθηκαν υποτίθεται με το πρόβλημα, διαχρονικά όμως σοβαρή λύση ποτέ δεν δόθηκε. Επειδή κανείς δεν έχει κατά βάθος το “στομάχι” να “σπάσει αυγά”. Έως ότου έρθει η αμείλικτη αγορά που εκπροσωπεί την πραγματικότητα και επιβάλει λύσεις. με τον “δύσκολο” τρόπο. The hard way που λένε και στα χωριά μας…

Ας πάρουμε όμως τα πράματα με την σειρά. Με την ανάληψη των καθηκόντων της (Ιούλιος 2019) η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανήγγειλε ότι η αμυντική βιομηχανία και κατ’ ελάχιστων η ΕΑΒ θα περάσει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η είδηση ακούστηκε ευχάριστα καθώς ο τεράστιος όγκος έργου του ΥΠΟΙΚ αλλά και η διαφορετική οπτική στο πρόβλημα, μάλλον αποτελούσε τροχοπέδη σε οποιοδήποτε σχέδιο διάσωσης και ανάπτυξης. Στο τέλος φυσικά δεν έγινε τίποτα μια και η αλλαγή αυτή είχε υψηλό ρίσκο για τον υπουργό που θα έπαιρνε την ευθύνη. Τον Ιανουάριο, η Κυβέρνηση έκρινε ότι τα πράγματα δεν “περπατούσαν” και έλαβε την απόφαση αλλάξει τη διοίκηση της ΕΑΒ.

Κατά την παρουσίαση της νέας Διοίκησης (βλ. συνημμένο video) στην Επιτροπή της Βουλής, ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας περιέγραψε το περίπου αδιέξοδο που είχε περιέλθει η ΕΑΒ και εξέφρασε την αισιοδοξία του, εάν όχι βεβαιότητα, ότι η νέα προτεινόμενη Διοίκηση θα επιλύσει τα προβλήματα και μάλιστα θα την οδηγήσει σε ανάπτυξη.

Μόλις πέντε μήνες μετά άρχισε η αμφισβήτηση της νέας διοίκησης και η έκφραση της πρόθεσης για αλλαγές, άλλη μια φορά. Κάπου εκεί (Ιούλιος) στον μικρό ανασχηματισμό της Κυβέρνησης, η “καυτή πατάτα” πέρασε τελικά στην αρμοδιότητα του Υπ. Ανάπτυξης, όποτε η ΕΑΒ από “επικίνδυνη” έγινε “ελκυστική”.

Έγινε λοιπόν γνωστό προ μηνός ότι η ΕΑΒ περνάει στην αρμοδιότητα του Υπ. Ανάπτυξης, αλλά ακόμη και σήμερα σχετική διάταξη δεν έχει δημοσιευτεί. Παρόλα αυτά από το ΥΠΑΝ τελευταία υπάρχει έντονη κινητικότητα για την εξεύρεση νέας διοίκησης, χωρίς να έχει επισήμως αρμοδιότητα.

Το Υπουργείο Οικονομικών που είναι αρμόδιο δεν δείχνει να ασχολείται και πολύ ουδόλως, ενώ αντιθέτως γνωστό… αυτονομημένο τέλεχος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναρμοδίως απαιτεί να έχει τον τελευταίο λόγο, όπως συνηθίζει σχεδόν με κάθε θέμα που τον ενδιαφέρει.

Τώρα πως γίνεται να απαιτεί σε αυτό και σε αλλά θέματα να έχει δικαίωμα… αναβλητικής αρνησικυρίας (βέτο) χωρίς να έχει καν άποψη ο φυσικός του προϊστάμενος, δεν μπορούμε να απαντήσουμε διότι μας ξεπερνά. Αυτό είναι ένα… οργανόγραμμα διοίκησης που αν απεικονιστεί θα είναι εμφανές το “βραχυκύκλωμα” που προκαλεί.

Με απλά λόγια όπως λέει το ανέκδοτο “ανάψτε τα φώτα ρε παιδιά να οργανωθούμε” και μετά να οργανώσουμε τους άλλους. Πέραν των αστεϊσμών και των δημοσιογραφικών εξυπνάδων, ας μην μας ξεφύγει το ζήτημα ουσίας.

Διότι αυτό θα συνεχίσουμε να βρίσκουμε μπροστά μας. Μέχρι να αποφασίσει η πραγματικότητα να επέμβει, καθιστώντας πρωτοβουλίες και βέτο διαφόρων αστεία. Τότε θα κλαίμε με μαύρο δάκρυ αλλά θα είναι αργά. Οι υπεύθυνοι για το έγκλημα θα έχουν ονοματεπώνυμο και διεύθυνση, προερχόμενοι από ΄πλο το φάσμα του ανεύθυνου ελληνικού πολιτικού συστήματος.