Αναδίπλωση; Το κρίσιμο τηλεφώνημα, το ΟΧΙ της Αθήνας στον Ερντογάν…

Τη μερική αναδίπλωση ή αναβολή – μένει να φανεί τις επόμενες εβδομάδες – του αρχικού του σχεδιασμού φαίνεται πως επιλέγει ο Ταγίπ Ερντογάν στο φόντο αυτού που από χθες περιγράφεται ως «αποκλιμάκωση της έντασης» στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο, μέσω της επιστροφής τμήματος του τουρκικού στόλου στους ναυστάθμους του.

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ

Μολονότι στο τρίγωνο Μέγαρο Μαξίμου – Βασιλίσσης Σοφίας – Πεντάγωνο εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία πως τα ταχύτατα αντανακλαστικά των Ενόπλων μας Δυνάμεων σε συνδυασμό με την ηχηρή αποδοκιμασία των ελιγμών της Τουρκίας από παίκτες – κλειδιά της παγκόσμιας σκακιέρας αποτρέπουν προς ώρας τουλάχιστον την τουρκική επιθετικότητα, το Πολεμικό μας Ναυτικό θα βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής τουλάχιστον έως τις 2 Αυγούστου, όταν και εκπνέει η τουρκική Νavtex. Οι ενδείξεις αποκλιμάκωσης καθρεφτίζονται και στις κινήσεις του δικών μας πολεμικών σκαφών, καθώς ορισμένες μονάδες επιστρέφουν στις βάσεις τους, μιμούμενες την αντίστοιχη πορεία των τουρκικών σκαφών.

Όπως το θέτει, πάντως, κορυφαίος υπουργός «βρισκόμαστε πολύ μακριά από ακόμη και την υποψία λήξις συναγερμού», καθώς η επικρατούσα εκτίμηση στην κυβέρνηση είναι πως ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει εκ νέου, πιθανώς στις αρχές του Φθινοπώρου, να δοκιμάσει τα νεύρα και τις αντοχές τόσο της ελληνικής ηγεσίας, όσο και της διεθνούς κοινότητας.

Και αυτό γιατί η Αθήνα «διαβάζει» πως η Άγκυρα θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει την πολιτική αναταραχή, που ελέω κορονοϊού και προεκλογικής περιόδου επικρατεί στις ΗΠΑ, προκαλώντας την Αθήνα να ενδώσει στις πιέσεις της για έναν εκτεταμένο, ασαφούς έκτασης και άνευ όρων διάλογο διευθέτησης των κατά την αντίπερα όχθη του Αιγαίου διαφορών ανάμεσα στα δύο κράτη. Καλά πληροφορημένες πηγές, επιβεβαιώνουν, πάντως, ακόμη και σε περίοδο υψηλής έντασης στο Αιγαίο, όπως ήταν τα προηγούμενα 24ωρα, λειτουργούν κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το κρίσιμο τηλεφώνημα και το «όχι» της Αθήνας στο… ανατολίτικο παζάρι της Άγκυρας

Γνώστες του παρασκηνίου των τελευταίων 24ώρων στη σκακιέρα των ελληνοτουρκικών προοιωνίζονταν από το πρωί της περασμένης Τετάρτης την τροπή, που καταγράφεται από χθες, ήτοι την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο. Τι είχε μεσολαβήσει ή τι γνώριζαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα τις ώρες, που οι περισσότεροι παρακολουθούσαν με κομμένη την ανάσα την ανάπτυξη των δύο στόλων στο Αιγαίο; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ