Αν θες να δεις “το ποτήρι μισοάδειο” αυτή είναι η εικόνα μας σήμερα…

Εκλογές τέλος… Η ΝΔ νίκησε… Μα νίκησε αλήθεια; Καταρχήν το 44% των Ελλήνων δεν ψήφισαν. Δεν πήγαν. Γιατί να πάνε; Προφανώς το μέλλον της χώρας και των παιδιών τους είναι λιγότερο σημαντικά από τα μπάνια του λαού ή την γενική απέχθειά τους για το «πολιτικό σύστημα» το οποίο καταγγέλλουν ως να μην αποτελούν, επί χρόνια, μέρος του.

Ίσως δυσαρεστήσουμε πολλούς φίλους με τη θέση μας αυτή και θα ρίξουμε περισσότερο… αλάτι στην πληγή λέγοντας ότι θεωρούμε νικητή των εκλογών, και μεγάλο μάλιστα, τον πρόεδρο του 15μελούς, τον θεωρητικό του πεζοδρομίου, τον διαμαρτυρόμενο των διοδίων, τον πατέρα του “δεν πληρώνω”, τον άνθρωπο που κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ, τον χαλαρό απέναντι στους “Ρουβίκωνες”, τον εμπνευστή – υπό την έννοια της πολιτικής ευθύνης – των “Πρεσπών”, τον… εφιάλτη των Μνημονίων, Αλέξη Τσίπρα.

Τον άνθρωπο που τη χυδαιότητα Πολάκη όχι μόνο κάλυπτε αλλά αποζητούσε και δεν τον ενόχλησε η νίκη του έναντι του ανθρώπου ο οποίος αν μη τι άλλο έφερε την υπογραφή με την ExxonMobil και την Total για τους υδρογονάνθρακες νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Τον άνθρωπο που διόρισε έναν Καρανίκα για… στρατηγικό σύμβουλο! Παρόλα ταύτα, ο «σοφός» ελληνικός λαός του ανέθεσε και πάλι ρόλο ρυθμιστή.

Ο Μητσοτάκης, ανεξαρτήτως προθέσεων και σχεδιασμών, κυβερνητικό βίο ανέφελο δεν θα έχει. Το πεζοδρόμιο απέναντί του όμως θα το έχει. Όσο πιο σύντομα καθαρίσει με «Ρουβίκωνες» και τα συναφή, αν μπορεί όντως να συγκρουστεί, όσο πιο γρήγορα τολμήσει να επιβάλει το κράτος του νόμου εκεί που χρειάζεται, ακόμα και να ξηλώσει το μνημείο… των «πεσόντων» της ΕΡΤ η οποία εξακολουθεί να αναδύει δυσωδία, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να πετύχει στο τέλος κάτι.

Η ταχύτητα των ενεργειών είναι ζωτικής σημασίας παράγοντας στην παρούσα φάση, πριν ενεργοποιηθεί το πεζοδρόμιο. Ακόμα όμως κι αν ενεργοποιηθεί, η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα εξαρτηθεί από τον τρόπο αντιμετώπισής του, από την αποτελεσματικότητα περιορισμού του σε ένα λογικά δημοκρατικό πλαίσιο διαμαρτυρίας.

Αν επιδείξει… στρατηγική ψυχραιμία αλά Παυλόπουλος (σ.σ. ο όρος επικράτησε από την παρουσία του στο πάνελ ΄τπυ ΑΝΤ1 όπου ο Κασιδιάρης χειροδίκησε σε βάρος της Λιάνας Κανέλη), αφήσει να του κάψουν την Αθήνα με αφορμή την ΕΡΤ, τον Γρηγορόπουλο, το Πολυτεχνείο, τον Κουφοντίνα, τους εξωγήινους κ.λπ. θα είναι άξιος της τύχης του και μαζί του η χώρα, η οποία παρέχει ισχυρά στοιχεία που θεμελιώνουν την πεποίθηση ότι μάλλον βαρέθηκε να υπάρχει και έχει βαλθεί σε πρώτη φάση να συρρικνωθεί.

Και πρέπει να διευκρινιστεί, ότι άσχετα του πόσο συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί του, η νέα κυβέρνηση είναι η έσχατη ελπίδα πριν την ισχυρή πιθανότητα απόλυτου χάους που θα ακολουθήσει τις επόμενες εκλογές με «απλή αναλογική», σε μια χώρα που αρνείται να ανακαλύψει την κουλτούρα των ουσιωδών συνεργασιών στη διακυβέρνηση. Μια χώρα της οποίας το πολιτικό προσωπικό προτάσσει πάνω από όλα το κομματικό συμφέρον.

Άλλωστε στα πράγματα βρίσκεται πάλι και ο ολετήρας Γιάνης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως θα πολεμήσει άγρια τη ΝΔ. Ο δε αποκλειστικός πωλητής των επιστολών που ΔΕΝ έγραψε ο Χριστός και κατά τα φαινόμενα on line αντιπρόσωπος του Θεού επί Γης, φρόντισε να κατηγορήσει ως εγκάθετους και «γαλάζιους», τους επισκόπους που στηλίτευσαν τις αιρετικές επιεικώς, από θρησκευτικής απόψεως, θέσεις που προβάλει.

Ως καλός πωλητής που είναι όμως, φαίνεται ευφυέστερος κι εδώ θα είμαστε να διαπιστώσουμε ουσιώδεις αλλαγές στο πολιτικό του ύφος, που πιθανότατα θα απέχει παρασάγγας από αυτό τού καταγγελτικής κατά δικαίων και αδίκων ύφους της εκπομπής υποψηφίου του που εξελέγη, κεφαλαιοποιώντας το πολιτικό μάντρωμα όσων τον παρακολουθούσαν.

Διότι ως γνωστόν, όσο περισσότερο φωνάζεις και κουνάς το δάχτυλο σε μια οθόνη, τόσο περισσότερους μαζεύεις και σε ζουν αρχικά από τη διαφήμιση, ενώ στη συνέχεια φαίνεται πως σου εξασφαλίζουν πιο καλοπληρωμένη δουλειά. Καλά που δεν κατήλθε τον πολιτικό στίβο ο Στέφανος… ερασιτέχνες!

Στο μεταξύ το άλλο το παλικάρι, αυτός ο λεβέντης, ο Σφακιανός, ο Πολάκης επανεξελέγη πανηγυρικά. Για να εκλέχτηκε, πάει να πει ότι το ποσοστό όσων χειροκροτούν το πολιτικό ήθος που εκπέμπει, δεν είναι ευκαταφρόνητο. Ο δε πολιτικός χώρος που τον φιλοξενεί, προφανώς φιλοδοξεί να τον αξιοποιήσει ως εφεδρεία του νέου κύματος πεζοδρομιακής χυδαιότητας, όταν αυτό ενσκήψει εκ νέου.

Κατά τα άλλα πανηγυρίζουμε γιατί δεν μπήκε στη Βουλή η Χρυσή Αυγή. Σημαντικό, αλλά φαίνεται πως έχουμε άλλους “ομοδόξους” υπό την έννοια της γενικότερης (υπο)”κουλτούρας” που εκπροσωπούν, εκ δεξιών και εξ ευωνύμων εντός, τόσους που οι Χρυσαυγίτες προφανώς περίσσευαν. Με τις υγείες μας. Τουλάχιστον ένας ικανός αριθμός από πολιτικά… σούργελα, δεν εξελέγησαν. Ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε.