Αν ο Βαρουφάκης γινόταν πρωθυπουργός μια Μέρα25, το “εμπριμέ ερίφιο” θα…

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 θεωρεί ότι κακώς επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός την Ουάσινγκτον. Επικεντρώθηκε μάλιστα στην –πράγματι– αμήχανη εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη «δίπλα στον υπεύθυνο της παράνομης και ανήθικης δολοφονίας κορυφαίων Ιρανών αξιωματικών». Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ξανά ενάντιος στη «γεωπολιτική/ενεργειακή πρόσδεση της χώρας στο άρμα της ισραηλινής ακροδεξιάς του κ. Νετανιάχου υπό την αιγίδα του Τραμπ» και θεωρεί ότι οι εξορύξεις στην περιοχή θα υπονομεύσουν την ασφάλεια και την ανάπτυξη της χώρας.

Γράφει ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Θυμόμαστε ότι ο κ. Βαρουφάκης, ως πρώην υπουργός Οικονομικών το 2015, έπραξε, δίχως να σκεφτεί την κομματική καρέκλα και το πλήρωσε. Έχει ενδιαφέρον η συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου που έδωσε το καλοκαίρι του 2019. Οι θέσεις του όμως για την εξωτερική πολιτική, με αφορμή την κριτική στην επίσκεψη Μητσοτάκη στην Λευκό Οίκο, θα κοστίσουν σοβαρά στο κόμμα ΜέΡΑ25.

Αν γινόταν πρωθυπουργός, ο Βαρουφάκης θα αντιμετώπιζε μια “απολυταρχική και επιθετική” Τουρκία μέσω “επιθέσεων φιλίας” διότι στο ΜέΡΑ25 “δεν ταυτίζουμε κυβερνήσεις με λαούς”. Η συγκεκριμένη θέση αντιμετωπίζει αυτό που γίνεται στην Τουρκία σαν μια κατάσταση πρόσκαιρη. Οι τουρκικές κυβερνήσεις –όλες τους βίαια διεκδικητικές έναντι της Ελλάδας– είναι εκλεγμένες, ως εκ τούτου οι επιθέσεις φιλίας δεν φαντάζουν πειστικό αντίμετρο.

Δεν ισχυριζόμαστε ότι πρέπει να υιοθετηθεί εχθρική στάση προς τον τουρκικό λαό, απλά μια πραγματιστική αντίληψη και επομένως διαχείριση. Για παράδειγμα, ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ προειδοποιεί για τέτοιου είδους αυταπάτες αναφερόμενος στην υποστηρικτική για τον Ερντογάν στάση των Τουρκοκυπρίων.

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, τα “τουρκικά καθεστώτα δημιουργούν τεχνητές εντάσεις ως αντιπερισπασμό στα εσωτερικά τους προβλήματα”. Ωστόσο, η εισβολή στην Κύπρο (1974), τα Σεπτεμβριανά (1955), τα Ίμια (1996) και οι εισβολές στη Συρία (2018,2019) δεν είναι καθόλου σκέτες τεχνητές εντάσεις.

Συνεκμετάλλευση λέει το Μέρα25

“Η εκ προοιμίου απόρριψη από την ελληνική πλευρά προτάσεων συνεργασίας με την Τουρκία που θα ωφελούσε τον τουρκικό λαό” αναφέρει ο Βαρουφάκης, “αποτελεί μεγάλο δώρο για τον Ερντογάν και το Βαθύ Τουρκικό Κράτος”. Γι’ αυτόν τον λόγο, το ΜέΡΑ25 υποστηρίζει ότι “η συμφωνία για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου με το Ισραήλ, αποκλείοντας την Τουρκία δίνει το δικαίωμα στον Ερντογάν να παρουσιάζει την Ελλάδα στον τουρκικό λαό ως εχθρό του, ενισχύοντας έτσι την ένταση στο Αιγαίο”.

Έτσι, προτείνεται από τον Βαρουφάκη η δημιουργία “ενός ευρύτερου συνεταιρισμού Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας, Λιβάνου, Ισραήλ, Αιγύπτου και Παλαιστινιακής Αρχής για την εκμετάλλευση των πόρων” ώστε να δημιουργήσει “προβλήματα στον Ερντογάν και στον όποιον Ερντογάν, που επενδύει πολιτικά στην ένταση στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας”.

Πρώτον, ζητώντας συνεκμετάλλευση, ο Βαρουφάκης ακυρώνει μια άλλη αρχή του κόμματός του, ότι “το ΜΕΡΑ25 τίθεται κατά της εξόρυξης και συνεκμετάλλευσης υδρογονανθράκων”. Κραυγαλέα αντίφαση. Εκτός βέβαια, αν οραματίζεται μια συμμαχία Ισραηλινών-Τούρκων-Ελλήνων-Παλαιστινίων για να ψαρεύουν τσιπούρες και όχι για να εξορύξουν.

Δεύτερον, τι σημαίνει “δίνεται το δικαίωμα στον Ερντογάν;” Αν ο Βαρουφάκης θεωρεί ότι ο Ερντογάν έχει δικαιώματα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως ορίζεται από το Δίκαιο της Θάλασσας, τότε μάλλον σε λάθος χώρα πολιτεύεται. Πρόκειται για μια θέση που υπερβαίνει τον Κοτζιά και τον Σημίτη. Πρόκειται ακριβώς για εναρμόνιση με τους σχεδιασμούς της Άγκυρας.

Με την ίδια λογική να αποδεχθούμε ότι η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη είναι τουρκική ώστε να κλείσει ένα κεφάλαιο (ανοίγοντας βέβαια άλλο και άλλο). Οι σημαντικές κινήσεις καλής θέλησης του Βαρουφάκη λειτουργούν ως μοναδικά ορεκτικά για την Άγκυρα όπως έχει αποδείξει η Ιστορία.

Τα παραδείγματα είναι πάμπολλα και ένας πολιτικός αρχηγός όφειλε να τα γνωρίζει. Ο κ. Βαρουφάκης συμφωνεί με την κυβέρνηση αλλά και άλλους κατευναστές ότι… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ