Αν η Κύπρος είναι μακριά ή κοντά… αφορά την καρδιά και το μυαλό μας

Επέστρεψε με άτσαλο τρόπο, και προκλητικό συνάμα, εκείνη η φράση από το παρελθόν, ότι «η Κύπρος είναι μακριά», που προσφέρει δυστυχώς την έωλη δικαιολογία στους χουντικούς, που πρόδωσαν την Ελλάδα και το νησί, να ισχυρίζονται ψευδέστατα ότι για την κυπριακή τραγωδία «τη βασική ευθύνη έχουν οι Έλληνες πολιτικοί».

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΠΗΓΗ: Hellas Journal

Δεν έχουν έτσι τα πράγματα, διότι την προδοσία την εκτέλεσαν οι Έλληνες δικτάτορες, μερικοί εκ των οποίων ήταν και γνώστες του σχεδίου του Χένρι Κίσιγκερ, ότι, δηλαδή, θα ακολουθούσε η τουρκική εισβολή, η οποία έχει εξελιχθεί σε κατοχή. Για 46 χρόνια, η πληγωμένη και προδομένη Κύπρος περιμένει τη λύτρωση. Για να ακούσει ξανά, αυτή τη φορά, ότι άλλο Ελλάδα και άλλο Κύπρος.

Ο κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έκανε χθες μία καλή προσπάθεια για να διορθώσει τις πολύ κακές εντυπώσεις που άφησαν οι δηλώσεις του. Θεωρώ ότι διόρθωσε ένα τεράστιο λάθος, το οποίο θύμωσε -έχω πληροφορηθεί- τον Πρωθυπουργό.

Αν έχουν έτσι τα πράγματα, μπράβο του. Ο κ. Διακόπουλος μας πίκρανε πολύ. Διότι το μόνο αποκούμπι των Ελλήνων της Κύπρου, που βιώνουν καθημερινά την κατοχή, είναι η Ελλάδα.

Η φράση, λοιπόν, του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν ατυχέστατη, χωρίς αμφιβολία, αλλά δεν πιστεύω ότι αποκαλύπτει πως ο τότε Πρωθυπουργός δεν ήθελε να βοηθήσει την Κύπρο.

Μελετώντας την περίοδο εκείνη κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η κουβέντα του Καραμανλή απεδείκνυε τη δεινή θέση στην οποία βρισκόταν η Ελλάδα, η οποία -ενώ σίγουρα το ήθελε- αδυνατούσε να υποστηρίξει στρατιωτικά το νησί.

Δεν έχω την παραμικρή πρόθεση να «αθωώσω» τον Καραμανλή -άλλωστε δεν είμαι …δικαστής, ούτε ιστορικός. Αντιδρώ, όμως, στην… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ