Αν δώσεις ένα μέτρο στον Ταγίπ Ερντογάν, αυτός θα πάρει ένα χιλιόμετρο…

Αυτή είναι η …καλύτερη κουβέντα που άκουσα τα τελευταία χρόνια και αφορά την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν. Είναι η εικόνα και η ομοίωση του ισλαμιστή ηγέτη, που αν δεν βρεθεί κάποιος να τον σταματήσει μία δια παντός, θα αιματοκυλίσει την ευρύτερη γειτονιά μας. Αν δώσεις ένα μέτρο στον Ταγίπ Ερντογάν, αυτός θα πάρει ένα χιλιόμετρο, είναι το «απόφθεγμα» που άκουσα από καλό συνάδελφο, που παρακολουθεί καθημερινά τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Άλλωστε, το είδαμε πρόσφατα και στη Βόρεια Συρία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ του έδωσε την άδεια για να εισβάλει στην πολύπαθη χώρα και να φέρει την απόλυτη καταστροφή στους Κούρδους του YPG. Ευτυχώς, οι Κούρδοι ανασυντάχθηκαν και είναι ετοιμοπόλεμοι. Θα δούμε το επόμενο διάστημα στο πλευρό ποιανού θα ταχθούν: Το πιθανότερο, αν τα σπάσει η Τουρκία με τη Ρωσία, θα επιλέξουν το στρατόπεδο του αλ Άσαντ και της Μόσχας. Έτσι οι Αμερικανοί θα χάσουν τον πιο σημαντικό σύμμαχό τους… Το λέμε και το ξαναλέμε και συνέχεια επιβεβαιωνόμαστε:

Παραμένει αδιόρθωτος και έντονα προκλητικός ο πρόεδρος της Τουρκίας. Είναι κάτι που διαπιστώνουμε καθημερινά. Το επίπεδο των προκλήσεων του είναι αυτό που συνηθίσαμε να λέμε «άνευ προηγουμένου».
Όσα κάνει σήμερα εναντίον της Ελλάδας δεν μπορούσαμε να τα φανταστούμε ποτέ. Θυμίζουν καταστάσεις πριν ξεσπάσει πόλεμος. Είναι φρικτή η στάση του, και έχει ευθύνη και ο κ. Τραμπ που υποθάλπτει την επιθετικότητά του. Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι μονίμως στο πλευρό αναξιόπιστων και αυταρχικών ηγετών, όπως ο Ερντογάν. Κρίμα και άδικο για την Αμερική. Δεν της αξίζει…

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν έχουμε να κάνουμε μόνο με απειλές ή με την προετοιμασία μίας δυσάρεστης κατάστασης, που υλοποιείται αυτές τις μέρες μέχρι να φτάσουμε στην κορύφωση της πρόκλησης, που είναι η επανεμφάνιση ενός τουρκικού ερευνητικού στα ελληνικά χωρικά ύδατα. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ