ΑΛΒΑΝΙΑ: “Παράδεισος” του οργανωμένου εγκλήματος (κι εμείς τους κοιτάμε)

Στο στόχαστρο αντιπολίτευσης, πολιτών και εκθέσεων διεθνών οργανισμών βρίσκεται ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα για τη διακυβέρνηση που ασκεί, από τότε που ανήλθε στην εξουσία, το 2014. Οι κατά καιρούς μαζικές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης (οι πιο πρόσφατες για την εκτέλεση ενός 25χρoνου από αστυνομικό) σε συνδυασμό με τη διαφθορά που επικρατεί, στενεύουν τον κλοιό γύρω από τον Ράμα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Απριλίου 2021.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: SLpress

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) Λουλζίμ Μπάσα δήλωσε ότι η Αλβανία έκανε βήματα προς τα πίσω κατά τη διακυβέρνηση του Ράμα και αναφέρθηκε στην ετήσια έκθεση του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ονομαστεί «ο δείκτης μη ανάπτυξης στην περίπτωση της Αλβανίας». Η ετήσια έκθεση, συμπλήρωσε ο Μπάσα δείχνει, ότι «κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ράμα η Αλβανία έχει ακινητοποιηθεί. Αρκετά είναι ώρα για αλλαγή».

Τα ηγετικά κόμματα της αντιπολίτευσης, το PD και το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης (LSI) της Μόνικα Κρυεμάδι, δεν συμμετέχουν στις εργασίες του Κοινοβουλίου από τον Φεβρουάριο του 2019. Η αντιπολίτευση μποϊκόταρε τις τοπικές εκλογές του Ιουνίου 2019, με αποτέλεσμα να προσέλθει στις κάλπες μόνο το 22,96% των πολιτών.

Μια ανάλυση του Διεθνούς Ινστιτούτου Μεσανατολικών και Βαλκανικών Σπουδών (IFIMES) της Σλοβενίας, επισημαίνει βάσει στοιχείων, ότι η κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία παραμένει ασταθής και ότι η κυβέρνηση Ράμα κατηγορείται για διαφθορά και για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Ράμα (2014-2017), η Αλβανία παρουσίασε αύξηση στην παραγωγή κάνναβης, στο εμπόριο ναρκωτικών και στο εμπόριο ανθρώπων. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε από εκθέσεις της ΕΕ, της Europol, του State Department και των Ηνωμένων Εθνών.

Υπολογίζεται ότι το παράνομο κέρδος από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ. Μόνο στην Ιταλία κατασχέθηκαν 30 τόνοι αλβανικής κάνναβης το 2017 σε σύγκριση με τους 11,3 τόνους που κατασχέθηκαν το 2015, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ