Αλλάζει επίπεδο το σουηδικό μαχητικό Gripen NG JAS-39 E/F με το νέο του ραντάρ AESA

Η σουηδική SAAB γνωστοποίησε στις 28 του περασμένου Απριλίου την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας πτητικών δοκιμών του νέου συστήματος ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης, με το οποίο θα εξοπλιστούν τα μαχητικά Gripen NG, νέας γενιάς. Τα JAS-39 E/F δηλαδή.

Το σύστημα που έχει ήδη παραγγελθεί από τις ΗΠΑ, χωρίς να έχει ακόμη αποκαλυφθεί που και με ποιο τρόπο θα αξιοποιηθεί, αποτελεί συνέχεια της εξέλιξης του επιτυχημένου μηχανικής σάρωσης PS-05/A που επίσης λειτουργεί στη μπάντα συχνοτήτων Χ.

Οι πτητικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν με το νέο ραντάρ AESA προσαρμοσμένο στο ρύγχος ενός διθέσιου JAS-39D και επιβεβαίωσαν όπως τόνισαν οι Σουηδοί, τις πρωτοποριακές του δυνατότητες στην αποκάλυψη στόχων σε μεγάλες αποστάσεις στον αέρα, το έδαφος και την επιφάνεια της θάλασσας.

Η κεραία του συστήματος διαθέτει στοιχεία κατασκευασμένα από Νιτρίδιο του Γαλίου (GaN) για σκοπούς μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (απαίτηση για μικρότερες και ελαφρύτερες γεννήτριες στο αεροσκάφος-φορέα), με παράλληλη αύξηση της αντοχής στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσουν τα συστήματα του είδους.

Η πρώτη αεροπορική δύναμη που θα αξιοποιήσει επιχειρησιακά το JAS-39E/F Gripen NG, είναι η Αεροπορία της Βραζιλίας (FAB), ενώ συμπληρωματική παραγγελία για 60 τουλάχιστον μονάδες, αναμένεται να δοθεί στη SAB και από την πλευρά της σουηδικής κυβέρνησης.

Τέλος, η νέα έκδοση του σουηδικού μαχητικού που όπως και η προγενέστερη αποτελεί μία οικονομική και καθ’ όλα επαρκή επιχειρησιακά πλατφόρμα πολλαπλών ρόλων, προσφέρεται στην Ινδία και τη Φιλανδία σε συνδυασμό με τη νέα πλατφόρμα C4I Globaleye.