Ακροϊνόν – Μικρά Ασία: Η Αυτοκρατορία σπάζει το σπαθί του Ισλάμ…

Οι Άραβες αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη απειλή για την ύπαρξη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας μέχρι την έλευση των Τούρκων. Μετά τις αρχικές τους επιτυχίες και την κατάκτηση της Αιγύπτου, της Παλαιστίνης και άλλων βυζαντινών εδαφών, στόχος τους ήταν η κατάκτηση της Βασιλίδας των πόλεων, της Κωνσταντινούπολης.

Αν και απέτυχαν, δυο φορές, δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν να εκστρατεύουν στη Μικρά Ασία, με σκοπό να περιορίσουν τη βυζαντινή κυριαρχία, μέχρι τις ακτές του Βοσπόρου και, αφού προετοιμαστούν, να επιτεθούν και πάλι στην Πόλη και από εκεί να περάσουν στην Ευρώπη, θέτοντάς της την ολόκληρη υπό τον ζυγό του Ισλάμ.

Από το 723 μ.Χ. το χαλιφάτο βρισκόταν υπό τον δραστήριο Χισάμ ιμπν Αμπντ αλ Μαλίκ, ο οποίος ήταν ορκισμένος εχθρός των Βυζαντινών. Έτσι, σε τακτά χρονικά διαστήματα, επιχειρούσε μεγάλης κλίμακας επιθέσεις στη Μικρά Ασία, με τελικό σκοπό την κατάκτηση της Πόλης, την οποία είχε αποτύχει να καταλάβει ο αδερφός του Μασλαμά, το 717-18 μ.Χ. Το 740, μετά από ορισμένες επιτυχείς επιδρομές, κατά των Βυζαντινών, ο αλ Μαλίκ αποφάσισε να εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση. Για τον σκοπό αυτό συγκέντρωσε 90.000 φανατικούς μουσουλμάνους πολεμιστές εισέβαλε στη Μικρά Ασία.Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr