Ακόμη μια νύχτα άγριων συγκρούσεων στη Βαρκελώνη (vid.)

Εικόνες χάους στην Βαρκελώνη, όπου βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν και χθες το βράδυ ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις.

Διαδηλωτές, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο κέντρο της πόλης, την πέμπτη ημέρα των κινητοποιήσεων κατά της φυλάκισης των αυτονομιστών ηγετών για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης το 2017.

Πλήθος αγανακτισμένων διαδηλωτών πέταξε πέτρες εναντίον των αστυνομικών των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών και μετέφερε κάδους απορριμμάτων στη μέση της κεντρικής λεωφόρου όπου τους έβαλε φωτιά. Αστυνομικά βαν επιχείρησαν μάταια να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

https://twitter.com/eha_news/status/1185317702518427649

Μάλιστα, οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με την αστυνομία, περίπου 525.000 άνθρωποι κατέκλυσαν χθες τους δρόμους της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών σε βαριές ποινές κάθειρξης από την ισπανική δικαιοσύνη για τον ρόλο τους στην απόπειρα απόσχισης το 2017.

Ενισχύσεις στη Βαρκελώνη από το υπουργείο Εσωτερικών

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας έδωσε χθες το πράσινο φως για την ανάπτυξη της ισπανικής πολιτοφυλακής στα περίχωρα της Βαρκελώνης, έπειτα από πέντε ημέρες κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα ανακοίνωσε σε δημοσιογράφους χθες ότι έστειλε ενισχύσεις των δυνάμεων ασφαλείας στη Βαρκελώνη, προκειμένου να βοηθήσουν στη διατήρηση της τάξης στην πόλη και να επιτρέψουν στις αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούν ήδη εκεί να ξεκουραστούν.

«Οι πράξεις τους, δεν θα μείνουν ατιμώρητες»

«Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, όπως γνωρίζετε, σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στην Καταλονία. Ήταν οργανωμένα… από ομάδα που αποτελεί τη μειοψηφία, όμως πολύ καλά οργανωμένα» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα σε μια συνέντευξη Τύπου. «Οι πράξεις τους, όπως έχουμε ήδη πει, δεν θα μείνουν ατιμώρητες».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας δήλωσε επίσης, ότι οι βίαιοι διαδηλωτές στην Καταλονία μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως έξι χρόνια, βάσει της ισπανικής νομοθεσίας.