Αίτημα ΔΕΠΑ προς Gazprom: Μειώστε κύριοι τις τιμές σας στο φυσικό αέριο!

Χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου που προμηθεύεται μέσω του αγωγού φέρεται να ζήτησε η ΔΕΠΑ από τη ρωσική Gazprom. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, πριν από περίπου 10 μέρες ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος Δημήτρης Τζώρτζης με αντιπροσωπεία στελεχών της δημόσιας εταιρίας πραγματοποίησε ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη όπου και σε συνάντηση με εκπροσώπους του ενεργειακού κολοσσού ζήτησαν μείωση τιμών για τη σύμβαση που διέπει τις σχέσεις προμήθειας μεταξύ των δύο επιχειρήσεων.

Του Χρήστου Κολώνα
ΠΗΓΗ: euro2day

Περισσότερες πληροφορίες δεν γίνονται γνωστές αλλά η εικόνα που μεταφέρουν πηγές της ΔΕΠΑ είναι πως παρουσιάστηκαν στην ρωσική εταιρεία στοιχεία που αφορούν στην καθοδική τροχιά των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG και τη μεγάλη διείσδυση του τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα. Η Gazprom, λένε πληροφορίες του Euro2day.gr, απάντησε στη ΔΕΠΑ πως θα εξετάσει το αίτημα της και θα απαντήσει.

Τιμές LNG vs Gazprom
Στην αγορά της δυτικής Ευρώπης, το LNG στο τέλος της ερχόμενης πενταετίας θα έχει αποκτήσει ποσοστό 55% στο χαρτοφυλάκιο προμήθειας φυσικού αερίου, σε σχέση με περίπου 40% που ήταν πέρυσι, όπως προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πρόσφατο EU-US forum στις Βρυξέλλες.

Αλλά και στη διεθνή σκηνή, σύμφωνα με την ΙΕΑ, το μερίδιο του LNG από 25% το 2000, έφτασε σε 45% το 2018 και αναμένεται να πιάσει το 51% το 2025, με τις νέες επενδύσεις σε γραμμές παραγωγής από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ, την Αυστραλία κ.α. Αυτά τα δεδομένα θεμελιώνουν μία “δεύτερη επανάσταση” του φυσικού αερίου και θέτουν τις συνθήκες του παιχνιδιού.

Τα συμβόλαια αγωγού με την Gazprom στην ΝΑ Ευρώπη (και Τουρκία) βασίζονται σε τιμές πετρελαίου και είναι ευάλωτα στις πολύ χαμηλές τιμές spot, που ακολουθούν τα hubs (TTF κλπ). Το χάσμα τιμών φτάνει πολλές φορές ή και υπερβαίνει το 40%.

Για παράδειγμα, αυτές τις μέρες το Ολλανδικό TTF διαπραγματεύεται στην περιοχή των 12 ευρώ τη μεγαβατώρα, το Ιταλικό PSV στα 15,5 ευρώ, ενώ οι τιμές εισαγωγής της Gazprom και άλλων πηγών στα Βαλκάνια και Τουρκία είναι γύρω στα 50% πάνω από το PSV.