Αιθιοπία 1936: Η φρουροί του Χαϊλέ Σελασιέ μάχονται άγρια τους Ιταλούς (vid.)

H «Κεμπούρ Ζαμπανίγια» (τιμητική φρουρά) ήταν το σώμα φρουράς του Αιθίοπα αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ. Το σώμα αυτό προήλθε από την σύχρονη χωροφυλακή, τη Ζαμπάνγκα, που συγκρότησε ο Χαϊλέ Σελασιέ με τη βοήθεια Ελβετών στρατιωτικών.

Η χωροφυλακή αυτή αποτέλεσε τον πυρήνα της φρουράς που άρχισε να συγκροτείται στις αρχές της δεκαετίας του 1930 υπό την εποπτεία Βέλγων αξιωματικών. Η φρουρά εξοπλίστηκε τυφέκια Mannlincher. Αρχικά είχε δύναμη ενός τάγματος πεζικού, μιας ίλης ιππικού και αποσπάσματος στρατιωτικής μουσικής.

Σταδιακά η φρουρά έφτασε να παρατάσσει έξι τάγματα. Έκαστο τάγμα διέθετε έναν λόχο πολυβόλων και τρεις λόχους τυφεκιοφόρων. Οι αξιωματικοί ήταν Αιθίοπες, ορισμένοι εκ των οποίων απόφοιτοι της γαλλικής στρατιωτικής ακαδημίας του Σαιντ Συρ. Παράλληλα ο Χαϊλέ Σελασιέ ίδρυσε και στρατιωτική ακαδημία στην Αντίς Αμπέμπα το 1935. Στόχος του Αιθίοπα αυτοκράτορα ήταν να εκσυγχρονίσει το σύνολο των αιθιοπικών τακτικών δυνάμεων. Η ιταλική επίθεση όμως τον πρόλαβε.

Η μάχη του Μαϊτσέου

Στις 3 Οκτωβρίου 1935 οι Ιταλοί εισέβαλαν, άνευ κηρύξεως πολέμου, στο αιθιοπικό έδαφος, μέσω της Ερυθραίας. Υπό τον στρατάρχη ντε Μπόνο οι Ιταλοί παρέτασσαν 125.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 25.000 ντόπιοι από την Ερυθραία.

Λόγω της μικρής προόδου που σημείωσε ο ντε Μπόνο, ο Μουσολίνι τον αντικατέστησε με τον Μπαντόλιο τον Δεκέμβριο. Υπό νέα διοίκηση οι Ιταλοί επανέλαβαν την προέλασή τους με στόχο την αιθιοπική πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα, ανατρέποντας τις αιθιοπικές δυνάμεις με την χρήση αεροπορίας, αρμάτων μάχης, αλλά και χημικών αερίων.

Την 1η Μαρτίου 1936, με τους Ιταλούς να πλησιάζουν στην πρωτεύουσα, ο Χαϊλέ Σελασιέ ανέλαβε προσωπικά τη διοίκηση. Οι Αιθίοπες διέθεταν τέσσερα σώματα εκ των οποίων το πλέον αξιόμαχο ήταν η ταξιαρχία της φρουράς. Στη φρουρά είχε διατεθεί και μια μοίρα με 12 πυροβόλα των 75mm, μερικά αντιαεροπορικά των 37mm και λίγοι όλμοι Brand των 81mm.

Ο Χαϊλέ Σελασιέ επιχείρησε να προσεταιριστεί την φυλή των Αζεμπού Γκαλά που θεωρούντο οι καλύτεροι ιππείς της περιοχής. Αυτοί αρχικά συμφώνησαν αλλά κατόπιν υπαναχώρησαν. Ο Μπαντόλιο διέθετε συνολικά επτά μεραρχίες, τέσσερις ιταλικές, τρεις αποικιακές εκ της Ερυθραίας, με συνολική δύναμη 80.000 περίπου ανδρών.Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr