Αίγυπτος: Μικρές διαδηλώσεις υπέρ και κατά του προέδρου αλ-Σίσι

Μικρές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά του Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Αίγυπτο πριν διαλυθούν γρήγορα, ενώ υποστηρικτές του προέδρου επίσης κατέβηκαν στον δρόμο, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στο νησί Ουάρακ, στον ποταμό Νείλο, στο Κάιρο, εκατοντάδες άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για κινητοποίηση διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Σίσι, που απήθυνε ο εξόριστος επιχειρηματίας Μοχάμεντ ‘Αλι ο οποίος κατηγορεί τον πρόεδρο για διαφθορά.

“Σχεδόν 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν μετά την προσευχή της Παρασκευής”, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο AFP, ζητώντας να μην κατονομαστεί, και διευκρίνισε ότι η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τις διαδηλώσεις.

Δεν κατέστη δυνατόν για το Γαλλικό Πρακτορείο να επιβεβαιώσει τον αριθμό των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με άλλον μάρτυρα στην επαρχία Κένα, στον νότο της Αιγύπτου, περιορισμένες διαδηλώσεις έγιναν στο κέντρο της πόλης Κους και στην πόλη Κένα. “Εκατό άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Κους και έσκισαν πανό που είχαν φωτογραφίες του Σίσι”, είπε προσθέτοντας ότι “οι υπηρεσίες ασφαλείας ελέγχουν την κατάσταση”.

Βίντεο από τις διαδηλώσεις που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεταδόθηκαν σε άλλα κυβερνεία όπως του Λούξορ και του Ασουάν, στον νότο, χωρίς ωστόσο το Γαλλικό Πρακτορείο να επιβεβαιώσει αμέσως αν είναι αυθεντικά. Παράλληλα διαδηλώσεις υποστήριξης στον Σίσι οργανώθηκαν στην χώρα. Στο Κάιρο, κοντά στον τάφο του πρώην προέδρου Ανουάρ ελ-Σαντάτ είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν χίλιοι πολίτες σήμερα το απόγευμα.

Το πρωί, η αιγυπτιακή αστυνομία απέκλεισε τους δρόμους που οδηγούν στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, σύμβολο της εξέγερσης του 2011, με το σκεπτικό μήπως διαδηλώσεις πραγματοποιούνταν μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο του Καΐρου από τη Νέα Υόρκη, όπου μετείχε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Σίσι δήλωσε ότι “δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας” από το κάλεσμα για διαδηλώσεις εναντίον του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ