Αγριεύει η κατάσταση στην Τουρκία, απανωτές “φάπες” σε λίρα, οικονομία…

Η τουρκική λίρα έπεσε σε επίπεδο ρεκόρ έναντι του δολαρίου μετά από πρόταση της αρμόδιας αμερικανικής Αρχής Εμπορίου των ΗΠΑ ότι εξετάζεται το πέρας της αφορολόγητης πρόσβαση στις αμερικανικές αγορές σε τουρκικά προϊόντα, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να κοστίσει στην Τουρκία 1,66 δισ. δολάρια.

Η εν λόγω πρόταση από το Αμερικανικό Γραφείο Εμπορίου έρχεται μετά την επιβολή από την Άγκυρα κυρώσεων – αντιποίνων σε αμερικανικά αγαθά ως απάντηση στους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ χωρών έχουν επιδεινωθεί δραματικά λόγω διαφωνιών στο συριακό αλλά και λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης του πάστορα Μπράνσον, έστω και κατ’ οίκον.

Η κρίση έχει προκαλέσει καίριο πλήγμα στην τουρκική λίρα. Εντός του τρέχοντος έτους η λίρα έχει χάσει το 25% της αξίας της κυρίως λόγω των οικονομικών επιλογών Ερντογάν για τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής. Η λίρα έπεσε στο επίπεδο ρεκόρ των 5,18:1 έναντι του δολαρίου, με αναλυτές να περιμένουν ακόμα μεγαλύτερη πτώση άμεσα.

Οι απώλειες του 1,66 δισ. δολαρίων στις τουρκικές εξαγωγές θα προέλθουν από τομείς όπως τα οχήματα, τα ανταλλακτικά, είδη πολυτελείας και πολύτιμα μέταλλα. Αν και δεν είναι γνωστό αν θα πληγούν μεγάλες τουρκικές εταιρείες ήδη το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έπεσε κατά 1,7%.