Άγνωστοι πολεμιστές… Οι πεζοί του Τάγματος του Αγ. Ιωάννη κατά Ναπολέοντα

Το ιστορικό Τάγμα των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννη εγκαταστάθηκε στη Μάλτα το 1530 μετά την εκδίωξή του από τη Ρόδο. Από εκεί πολέμησε για δύο περίπου αιώνες τους Οθωμανούς και τους συμμάχους τους. Υπέκυψε όμως στην στρατιωτική υπεροχή της Γαλλίας του Ναπολέοντα, το 1798.

Το 1776 ο μεγάλος μάγιστρος του Τάγματος Φραγκίσκος Χιμένες ντε Τεξάδα αποφάσισε την συγκρότηση του Συντάγματος Πεζικού της Μάλτας. Στο σύνταγμα θα κατατάσσονταν άνδρες από όλη την Ευρώπη εν είδει λεγεώνας ξένων. Αξιωματούχοι του Τάγματος μετέβησαν σε Αβινιόν, Κορσική και Μασσαλία και προέβησαν σε στρατολογία.

Ωστόσο οι περισσότεροι από τους 1.200 άνδρες που κατατάχθηκαν ήταν αποβράσματα των τοπικών κοινωνιών, εγκληματίες, λιποτάκτες άλλων στρατών κλπ. Επειδή δε σημαντικός αριθμός αυτών λιποτάκτησε σχεδόν αμέσως μετά την κατάταξή του η στρατολογία επεκτάθηκε και σε άλλα μεσογειακά λιμάνια. Πιθανολογείται και η παρουσία Ελλήνων στις τάξεις του συντάγματος. Τελικά για να πυκνώσουν τις τάξεις της μονάδας οι Ιππότες στρατολόγησαν και Μαλτέζους.

Το σύνταγμα παρέτασσε μόνο ένα τάγμα όμως, με έναν λόχο γρεναδιέρων και τέσσερις μουσκετοφόρων, με συνολική δύναμη άνω των 500 ανδρών. Το σύνταγμα ήταν καλά εκπαιδευμένο, με υψηλό ηθικό και είχε αναλάβει τη φρούρηση των οχυρών του Τίγκνε, του Αγ. Αγγέλου, του Αγ. Έλμου (Εράσμου) και του Ρικασόλι. Απόσπασμα στάθμευε και στην πρωτεύουσα Βαλέττα.

Όταν αποβιβάστηκαν οι Γάλλοι το σύνταγμα αντιστάθηκε. Η φρουρά του οχυρού Τίγκνε διακρίθηκε ιδιαίτερα, αποκρούοντας κάθε εναντίον του γαλλική επίθεση. Το απόσπασμα της Βαλέττα έλαβε μέρος στην απονενοημένη επίθεση κατά των Γάλλων πολιορκητών, ενώ οι φρουρές των άλλων οχυρών επίσης κατέθεσαν τα όπλα μόνο όταν υπεγράφη τελικά ανακωχή. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr