Άγιοι Θεόδωροι: Ο ΕΔΕΣ ταπεινώνει Τσάμηδες φονιάδες & Γερμανούς

Στις 30 Ιουνίου 1944 το ΙΙ/16 αντάρτικο τάγμα της Χ μεραρχίας των ΕΟΕΑ του ΕΔΕΣ τελούσε υπό τον, τότε, λοχαγό Ζιώγα. Το τάγμα διέθετε τον 5ο Λόχο, υπό τον εύελπι Χρίστο Χριστόπουλο, τον 6ο Λόχο υπό τον υπολοχαγό Πέτρο Γριβάκο και τον 2ο Λόχο Μηχανημάτων (βαρέων όπλων), υπό εύελπι Γ. Παναγιωτακόπουλο. Στις 15 Ιουνίου το τάγμα ήταν έτοιμο για μάχη. Οι άνδρες του 5ου Λόχου ήταν βετεράνοι αντάρτες.

Ο Λόχος Μηχανημάτων, διέθετε μόλις 10 άνδρες. Μετά την απελευθέρωση της Παραμυθιάς, το ΙΙ/16 τάγμα είχε λάβει θέσεις στην περιοχή του Κεφαλόβρυσου Θεσπρωτίας χωρίς τον Λόχο Μηχανημάτων. Την αυγή της 30ης Ιουνίου 1944 στον δρόμο ενώπιον των θέσεων των Ελλήνων εμφανίστηκαν δύο γερμανικά οχήματα. Το ένα ρυμουλκούσε ένα πυροβόλο των 47 χλστ. και το άλλο το βλητοφόρο. Ακολουθούσαν 10 γερμανικά αυτοκίνητα με στρατιώτες, περί τους 200-250 και περίπου 100 πεζοί και έφιπποι Αλβανοί Τσάμηδες.

Οι Έλληνες, μόλις είδαν τα πρώτα γερμανικά οχήματα άνοιξαν πυρ εναντίον τους με οπλοπολυβόλα από απόσταση 300μ. Το πρώτο όχημα επλήγη και σταμάτησε. Οι επιβαίνοντες Γερμανοί έλαβαν αμέσως θέσεις και απάντησαν στα πυρά. Και οι ακολουθούντες Γερμανοί και Τσάμηδες αναπτύχθηκαν επίσης για μάχη ευρισκόμενοι σε απόσταση 300-350 μ. από τις ελληνικές θέσεις. Διαβάστε την συνέχεια στο History-point.gr