Αγιά Σοφιά: Σήμερα η απόφαση… Ψάχνουν “φόρμουλες τζαμιού”

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί άρχισε και τα ενδεχόμενα μετά την απόφαση του ΣτΕ μπορεί να είναι δύο, όπως αναφέρουν πρωτοσέλιδα σήμερα, Παρασκευή δύο τουρκικές εφημερίδες, αλλά η τύχη του μνημείου εναπόκειται και πάλι στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

TΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

«Χουριέτ» και «Γενί Σαφάκ» υποστηρίζουν ότι δεδομένου ότι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι η άρση του καθεστώτος του μουσείου, για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης θα χρειαστεί είτε νέο προεδρικό διάταγμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είτε διοικητική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων/Ιδρυμάτων. Ο χρόνος που απαιτείται και στις δύο περιπτώσεις για την εκτέλεση της απόφασης ενδεχομένως να… λειτουργήσει υπέρ του μνημείου, αλλά και του Τούρκου προέδρου.

Γενί Σαφάκ: Δύο φόρμουλες για την Αγία Σοφία

Σε περίπτωση που το ΣτΕ ακυρώσει την απόφαση για «μουσείο» του υπουργικού συμβουλίου το 1934 για να ανοίξει η Αγία Σοφία 2 φόρμουλες συζητούνται.

-Θα προετοιμαστεί διάταγμα με την υπογραφή του Ερντογάν και η Αγία Σοφία θα ανοίξει ξανά ως τζαμί.

-Και σύμφωνα με τη δεύτερη φόρμουλα η προεδρία θα στείλει την απόφαση του ΣτΕ στη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων ζητώντας να προβεί στα απαραίτητα.

Και στις δύο περιπτώσεις η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί θα είναι και πάλι στα χέρια του Ερντογάν. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ