Αγιά Σοφιά: 24 Ιουλίου η “προσευχή”… ισλαμική χαρά εν όλω τω κόσμω

Η πρώτη “προσευχή” στην Αγία Σοφία, μετά την απόφασή της για μετατροπή σε τζαμί, είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης. Κι ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες προετοιμασίας του χώρου, όλο και περισσότερες λεπτομέρειες βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μέρα με την ημέρα.

Όπως μετέδωσε ο ANT1, επικαλούμενος πληροφορίες από τον πρέσβη της Σερβίας, ο πρώτος ιμάμης της Αγίας Σοφίας θα έχει καταγωγή από τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, σε μια προσπάθεια του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να σηματοδοτήσει ότι η μετατροπή του μνημείου σε τζαμί είναι μια απόφαση που αφορά στο σύνολο του μουσουλμανικού κόσμου.

Κόκκινο χαλί 14.000 τ.μ., κοράνι όλο το 24ωρο και μεταφορά των συμβόλων

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σχετικά με τις αλλαγές που θα γίνουν μέσα στην Αγία Σοφία, προκειμένου να μετατραπεί σε τζαμί:

-To 14 χιλιάδων τ.μ. χαλί είναι έτοιμο – Η παραγγελία είχε δοθεί από τον Ιούνιο και το πλήρωσε η ίδια η τουρκική προεδρία.
-Σύμβολα που δεν πρέπει να βρίσκονται εντός της Αγίας Σοφίας επειδή δεν θα συνάδουν με την λειτουργία της ως τζαμί θα μεταφερθούν και θα εκτεθούν αλλού.
-Θα διοριστούν 2 ιμάμηδες και 4 μουεζίνηδες – Βασικό κριτήριο η… καλή φωνή.
-Επί 24 ώρες θα ακούγονται στίχοι από το κοράνι μέσα στο μνημείο
-Η Αγία Σοφία θα είναι κάθε μέρα ανοιχτή και για τις 5 προσευχές.
-Τα ψηφιδωτά θα μπορούν να τα βλέπουν συγκεκριμένες ώρες οι τουρίστες, οι οποίοι θα μπαίνουν ελεύθερα, χωρίς εισιτήριο.
-Για τους επισκέπτες θα υπάρξουν ειδικές διευθετήσεις ώστε να μην μπορούν να πλησιάζουν το σημείο που θα γίνεται η μουσουλμανική προσευχή.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εξαντληθεί σχεδόν όλα τα εισιτήρια από τις μουσουλμανικές χώρες προκειμένου να ταξιδέψουν στην Κωνσταντινούπολη στις 24 Ιουλίου για την πρώτη προσευχή. Κατά εκατοντάδες συρρέουν από όλη την Τουρκία στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να δουν και να φωτογραφηθούν μπροστά στην Αγία Σοφία, μετά την απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί και να προσευχηθούν έστω στον προαύλιο χώρο της.

Δεν αλλάζει όνομα η Αγία Σοφία

Σε συνέντευξή του στο κανάλι «Α Χαμπέρ», ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, διαβεβαίωσε ότι δεν θα αλλάξει το όνομα της Αγίας Σοφίας, καθώς και το 1453 αποκαλείτο «Μεγάλο Τζαμί Αγίας Σοφίας», ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν προσκλήσεις για άτομα VIP στην πρώτη προσευχή που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Ιουλίου. Υποστήριξε ακόμη ότι με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα σταματήσει και η κατάρα του Μωάμεθ του Πορθητή, σύμφωνα με την οποία όσοι χρησιμοποιούν την Αγία Σοφία πέρα του σκοπού για τον οποίο ετάχθη είναι καταραμένοι.

«Μακάρι αυτή η απόφαση να σταματήσει αυτή την κατάρα που βαραίνει αυτό το έθνος» ανέφερε ο Αλί Ερμπάς. Όσον αφορά στο κατά πόσο θα τηρηθούν τα μέτρα κατά του κορονοϊού στις 24 Ιουλίου, που όλοι θα σπεύσουν να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία, διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί η κοινωνική απόσταση και η χρήση μάσκας εντός του μνημείου.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ