Αυξάνει την παρακολούθηση των Ουιγούρων η Κίνα με εκατοντάδες κάμερες

Η Κίνα ενισχύει την εποπτεία των μουσουλμάνων της επαρχίας Xinjiang μέσω 967 καμερών της εταιρείας Hikvision που είναι ειδικές στην αναγνώριση προσώπων. Οι κάμερες θα εγκατασταθούν κυρίως σε τζαμιά.

ΠΗΓΗ: Cosmostatus

Η επαρχία Xinjiang βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Κίνας και είναι η πατρίδα των Ουιγούρων. Από την ίδια περιοχή προέρχονται οι Τούρκοι, που θεωρούν την περιοχή πατρίδα τους και τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να «βοηθήσουν τους αδερφούς τους», δημιουργώντας διάφορα προβλήματα στην Κίνα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, θα εγκατασταθούν 967 κάμερες αναγνώρισης προσώπων σε αντίσοιχα τζαμιά της επαρχίας Xinjiang. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση της Κίνας θα προσπαθήσει να ελέγξει τις δραστηριότητες των μουσουλμάνων της περιοχής.

Οι κάμερες που θα χρησιμοποιηθούν είναι υψηλής ευκρίνειας (HD) και σχεδιασμένες να λειτουργούν σε ακραίες θερμοκρασίες. Η τοποθέτησή τους αποτελεί μέρος ενός σχεδίου εποπτείας της περιοχής, αξίας 46 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο λόγος είναι οι τρομοκρατικές επιθέσεις που σημειώνονται την τελευταία δεκαετία και οφείλονται στους Ουιγούρους αυτονομιστές παραστρατιωτικούς.

Οι επιθέσεις σημειώνονται κυρίως στην περιοχή Moyu. Το τελευταίο έτος η αστυνομία σκότωσε τρεις άνδρες που είχαν σκοτώσει 5 και τραυματίσει άλλους 5 ανθρώπους, σε επιθέσεις με μαχαίρια. Το περιστατικό είχε σημειωθεί στην γειτονική περιοχή Pishan. Ακόμη τέσσερεις τρομοκράτες που προέρχονται από το Pishan, είναι υπεύθυνοι για την επίθεση το 2014 στην αγορά της πόλης που είχε 39 νεκρούς.

Στην Κίνα σήμερα υπάρχουν περίπου 200 εκατομμύρια κάμερες, αλλά ελάχιστες από αυτές διαθέτουν σύστημα αναγνώρισης προσώπου. Μέχρι το 2020 η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει δημιουργηθεί ένα πολύ καλά οργανωμένο σύστημα παρακολούθησης ολόκληρης της χώρας.

Στο άρθρο των FT αναφέρεται πως εξαιτίας της έντονης παρακολούθησης και σε συνδυασμό με τους περιορισμούς που υπάρχουν στην Κίνα για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην ένδυση και στην διάδοση ισλαμικών κειμένων, πολλοί από τα 11 εκατομμύρια Ουιγούρων μουσουλμάνων της περιοχής, προσπαθούν να απαλλαγούν από το κομμουνιστικό καθεστώς, καθώς δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τις θρησκευτικές τους παραδόσεις.

Τον Ιούνιο, το τζαμί Id Kah, στο οποίο προσέρχονται χιλιάδες πιστοί, ήταν σχεδόν άδειο κατά την προσευχή της Παρασκευής. Το ίδιο συνέβαινε και σε άλλα τζαμιά της επαρχίας Xinjang. Αυτό οφείλεται στα συστήματα παρακολούθησης, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα των FT.

Όμως, η δημιουργία δικτύου παρακολούθησης στην Κίνα, έχει ανοίξει πολλές δουλειές για τις εγχώριες εταιρείες κατασκευής συστημάτων παρακολούθησης, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.