Αφρική: “Η ελονοσία θα σκοτώσει πιο πολλούς απ’ ότι ο κορονοϊός, αλλά…”

Οι θάνατοι από την ελονοσία, λόγω υπερφόρτωσης των συστημάτων υγείας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, θα ξεπεράσουν στα κράτη της υποσαχάριας Αφρικής αυτούς που θα προκαλέσει η ίδια η COVID-19 φέτος, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πάνω από 409.000 άνθρωποι σε παγκόσμιο επίπεδο πέθαναν το 2019 λόγω της ελονοσίας, ανέφερε ο Οργανισμός σε έκθεσή του για τη διεθνή προσπάθεια εξάλειψης της ασθένειας.

Φέτος, ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται ότι θα είναι υψηλότερος, λόγω της πανδημίας. Εξαιτίας της μετάδοσής της από τα κουνούπια σε πολλές περιοχές του κόσμου, ο μισός πληθυσμός της υφηλίου κινδυνεύει να προσβληθεί με την ελονοσία να σκοτώνει ένα παιδί κάθε δύο λεπτά. Ο Πίτερ Σαντς, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας, χαρακτήρισε την έκθεση του ΠΟΥ «εξαιρετικά καίρια».

«Ο κόσμος της υγείας παγκοσμίως, τα μέσα ενημέρωσης, οι πολιτικοί, όλοι ασχολούνται με την COVID […] και ελάχιστη προσοχή δίνουμε σε μια ασθένεια η οποία σκοτώνει πάνω από 400.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, κυρίως παιδιά» τόνισε σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Και σας υπενθυμίζω, αυτή είναι μια ασθένεια από την οποία ξέρουμε πώς μπορούμε να απαλλαγούμε – επομένως το ότι δεν το κάνουμε είναι επιλογή». O ΠΟΥ σημειώνει πως το 2019 συγκεντρώθηκαν μόλις τα μισά από τα χρήματα που ήλπιζε για να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ασθένειας, περίπου 3 δισ. δολάρια από τα 5,6 δισ. δολάρια που είχε ορίσει ως στόχο.

ΠΗΓΗ: SPUTNIK