Αφγανιστάν: “Οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα επιτρέψουν να τερματιστούν τα βάσανα”

Ο διαπραγματευτής των Ταλιμπάν επανάλαβε το αίτημα του κινήματός του για ένα «ισλαμικό σύστημα» στο Αφγανιστάν, κατά τη σημερινή έναρξη των ιστορικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την αφγανική κυβέρνηση στη Ντόχα του Κατάρ.

«Θέλω όλος ο κόσμος να λάβει υπόψιν το Ισλάμ στις διαπραγματεύσεις και τις συμφωνίες και το Ισλάμ να μην θυσιαστεί σε προσωπικά συμφέροντα», δήλωσε ο Άμπντουλ Γάνι Μπαράνταρ, ο πολιτικός ηγέτης των Ταλιμπάν, προσθέτοντας ότι επιθυμεί ένα «ισλαμικό σύστημα» στο Αφγανιστάν.

Επικεφαλής αφγανικού συμβουλίου συμφιλίωσης: Οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα επιτρέψουν να τερματιστούν τα βάσανα της χώρας

Ο επικεφαλής του αφγανικού συμβουλίου συμφιλίωσης Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ δήλωσε σήμερα ότι εάν η κυβέρνηση του Αφγανιστάν και οι Ταλιμπάν συνεργαστούν, θα μπορέσουν τελικά να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία προκειμένου να δοθεί τέλος σε δεκαετίες συγκρούσεων.

«Πιστεύω ότι εάν δώσουμε τα χέρια ο ένας στον άλλο και εργαστούμε ειλικρινώς για την ειρήνη, θα δοθεί τέλος στα σημερινά βάσανα της χώρας», δήλωσε ο Αμπντουλάχ στην εναρκτήρια τελετή των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων σε ξενοδοχείο στην Ντόχα.

Ο Αμπντουλάχ ευχαρίστησε τους Ταλιμπάν για την «προθυμία» τους να διαπραγματευτούν και ζήτησε να υπάρξει «ανθρωπιστική εκεχειρία». «Πρέπει να δώσουμε τέλος στη βία και να πετύχουμε μια εκεχειρία το συντομότερο δυνατόν. Θέλουμε μια ανθρωπιστική εκεχειρία», δήλωσε ο διαπραγματευτής της αφγανικής κυβέρνησης στις ιστορικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Οι συνομιλίες που διεξάγονται στην πρωτεύουσα του Κατάρ έχουν στόχο να τερματίσουν 19 χρόνια πολέμου στο Αφγανιστάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ