Αφγανιστάν, ασφαλής χώρα επιστροφής μεταναστών λέει η γερμανική κυβέρνηση!

Απίθανη θεωρείται η επίτευξη συναίνεσης στη συνέλευση των υπουργών Εσωτερικών των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας ως προς το ζήτημα της απέλασης στο Αφγανιστάν των αιτούντων άσυλο που κρίνεται ότι δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, δήλωσε ο πρόεδρός της την Τετάρτη.

Οι εννέα υπουργοί Εσωτερικών που ανήκουν στη συντηρητική Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ τάσσονται υπέρ του προσδιορισμού του Αφγανιστάν ως ασφαλούς χώρας για τον επαναπατρισμό μεταναστών. Αντιθέτως, οι υπόλοιποι επτά, που ανήκουν στο συγκυβερνών σε ομοσπονδιακό επίπεδο κεντροαριστερό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) εναντιώνονται σε αυτή την ιδέα.

Βάσει της κατανομής των εξουσιών στο ομοσπονδιακό σύστημα της Γερμανίας, είναι τα κρατίδια εκείνα που έχουν την ευθύνη για τις απελάσεις, αλλά οι 16 κρατιδιακές κυβερνήσεις πρέπει να συμφωνούν ομόφωνα για να υπάρξει αλλαγή πολιτικής.

Ο Χόλγκερ Στάλκνεχτ, υπουργός Εσωτερικών της Σαξονίας-Άνχαλτ και πρόεδρος της συνέλευσης, επισήμανε ότι δεν αισιοδοξεί πως οι υπουργοί θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για το ζήτημα μέχρι την Παρασκευή, την τελευταία ημέρα της.

Οι επικριτές των απελάσεων επισημαίνουν πως το Αφγανιστάν παραμένει εμπόλεμη και πολύ επικίνδυνη χώρα, καθώς οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις, τους Ταλιμπάν και το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) συνεχίζουν να μαίνονται.

Ο Μπόρις Πιστόριους (SPD), υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας, τόνισε πως οι πρόσφατες επιθέσεις στο Αφγανιστάν δείχνουν ότι η χώρα αυτή είναι κάθε άλλο παρά ασφαλής και «για αυτό μόνον εγκληματίες και ύποπτοι για τρομοκρατία, όχι οικογένειες με παιδιά και άλλοι, πρέπει να απελαύνονται σε αυτή τη χώρα».

Κατά τον αφγανικό στρατό, οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν μόλις περίπου τις μισές από τις περιοχές της χώρας της Ασίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ