ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΛΕΙΖΕΡ: Δοκιμή στον αέρα ως το 2021 από τη USAF

Τα αεροπορικά όπλα λέιζερ έρχονται! Η αμερικανική αεροπορία προχωρεί προς την πρώτη δοκιμή που θα πραγματοποιηθεί το 2021. Τα όπλα λέιζερ, μεταφερόμενα επί μαχητικών, drones, αλλά ακόμα και μεταγωγικών αεροσκαφών, θα μπορούν να πλήξουν στόχους σε αέρα και έδαφος με την ταχύτητα του φωτός, καθιστώντας την επίθεση μη αντιμετωπίσιμη από τον εχθρό.

Η αμερικανική αεροπορία έχει εδώ και καιρό δείξει ενδιαφέρον για τα όπλα λέιζερ η «αναχορηγία» των οποίων εξαρτάται μόνο από την τροφοδοσία του με ενέργεια. Επίσης κάθε βολή λέιζερ κοστίζει ελάχιστα σε σχέση με τα εν υπηρεσία πανάκριβα έξυπνα πυρομαχικά.

Τέλος η ακτίνα λέιζερ κινείται με την ταχύτητα του φωτός και είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον αντίπαλο να την αποφύγει. Ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες στην ανάπτυξη, ειδικά όσον αφορά όπλα αρκετά ισχυρά ώστε να μπορούν να καταστρέψουν σημαντικούς στόχους.

Όμως η αμερικανική αεροπορία πιστεύει πως μέχρι το 2021 θα έχει επιτύχει να τοποθετήσει όπλο λέιζερ σε αεροσκάφος. Αρχικά θα τοποθετηθεί σε μεγάλα αεροσκάφη C-130 και C-17 aircraft και κατόπιν σε μαχητικά F-15 και F-35 καθώς το μέγεθος των όπλων θα… μικραίνει.

Και πράγματι οι νέες τεχνολογίες φέρνουν την επανάσταση των λέιζερ. Τα παλιότερα λέιζερ COIL (chemical oxygen-iodine) είχαν αρκετή ισχύ αλλά είναι μεγάλα σε μέγεθος και χρησιμοποιούν επικίνδυνα χημικά. Τα νέα λέιζερ είναι αρκετά μικρά ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν σε αεροσκάφος.

Η πλέον προφανής χρήση του αεροπορικού όπλου λέιζερ είναι στην αερομαχία. Το λέιζερ μπορεί να αντικαταστήσει τα πυροβόλα και ίσως τους πυραύλους αέρος – αέρος μικρού βεληνεκούς.

Τα λέιζερ όμως μπορούν να πλήξουν και στόχους στο έδαφος, τακτικούς και στρατηγικούς. Ήδη η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων ζητά την τοποθέτηση λέιζερ σε αεροσκάφος AC-130 gunship. Τα όπλα λέιζερ όμως μπορούν να χρησιμοποιηθούν και αμυντικά, για την προστασία αεροσκαφών ιπτάμενων τάνκερ, ή AWACS για την αντιμετώπιση επερχόμενων πυραύλων.