Α. Λάσετ: Θα περίμενα πιο άμεση αντίδραση της Μέρκελ στις προτάσεις Μακρόν

Κριτική στην στάση της Καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ για την καθυστέρηση και την έλλειψη αποφασιστικότητας στην ανταπόκριση στις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την Ευρώπη, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και πιθανός υποψήφιος για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και την Καγκελαρία, Άρμιν Λάσετ.

Μιλώντας σε πάνελ για την «Ευρώπη που προστατεύει» στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο κ. Λάσετ σημείωσε ότι θα επιθυμούσε μια πιο αποφασιστική και πιο άμεση απάντηση από την πλευρά του Βερολίνου, αλλά και περισσότερη συζήτηση για τα θέματα που έθεσε ο κ. Μακρόν. Τόνισε δε ότι συμφωνούσε με την στρατηγική του Γάλλου Προέδρου κατά την προεκλογική περίοδο του 2017, να αναδείξει την ευρωπαϊκή του ατζέντα. «Όταν έχεις στη χώρα σου ισχυρούς λαϊκιστές, όταν υπάρχει ο κίνδυνος να κερδίσει εκλογές η Μαρίν Λε Πεν, τότε είναι λογικό να κάνεις μια ευρωπαϊκή καμπάνια», δήλωσε ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι σε κάποια θέματα προϋπολογισμού δεν συμφωνεί απόλυτα με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Αιτιολόγησε πάντως την γερμανική διστακτικότητα, αναφερόμενος στις διαδοχικές κρίσεις που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη – ευρωκρίση, προσφυγικό, Ουκρανία, Brexit – επισημαίνοντας ότι ίσως να μην ήταν η κατάλληλη εποχή για τέτοιου είδους πολιτικές αποφάσεις, οραματικού χαρακτήρα. «Τώρα όμως είναι. Και πρέπει να κάνουμε αυτή την συζήτηση. Και αν χρειαστούν αλλαγές στις συνθήκες, δεν θα πρέπει να τις φοβηθούμε», τόνισε.

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, ο κ. Λάσετ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της Ευρώπης στην παγκόσμια σκηνή και σημείωσε ότι η Ε.Ε. θα παίξει ρόλο μόνο αν μιλάει με μία φωνή, παίρνοντας και αυτός θέση υπέρ «λιγότερης ομοφωνίας» στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό, παραδέχθηκε ότι πολιτικές όπως η προστασία των εξωτερικών συνόρων κοστίζουν χρήματα και υποστήριξε ότι η Γερμανία θα αναγκαστεί να αυξήσει την συνεισφορά της, λόγω και της αποχώρησης της Βρετανίας.