1940: Ο Μουσολίνι εξοπλίζει τον Ελληνικό Στρατό… με όπλα εκ λαφύρων

Όταν η Ιταλία επιτέθηκε αναίτια στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1940, ο Ελληνικός Στρατός είχε σημειώσει μεγάλα βήματα προόδου όσον αφορά την οργάνωση, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του. Ωστόσο ελλείψεις υπήρχαν και μάλιστα πολλές και μεγάλες.

Ένα μέρος των ελλείψεων αυτών καλύφθηκε από τα πολλά ιταλικά λάφυρα που έπεσαν στα χέρια του νικητή Ελληνικού Στρατού στο Βορειοηπειρωτικό Μέτωπο ή παραδόθηκαν από τους Βρετανούς συμμάχους μετά τη νίκη τους επί των Ιταλών στη Βόρεια Αφρική.

Στην κατηγορία των πολυβόλων στα χέρια των Ελλήνων περιήλθαν 311 πολυβόλα Breda των 8 χλστ. 258 πολυβόλα Fiat των 8 χλστ. ως λάφυρα από τη Βόρεια Ήπειρο. Οι Βρετανοί παρέδωσαν άλλα 250 πολυβόλα Fiat. Από αυτά επισκευάστηκαν και διατέθηκαν σε μονάδες 114 πολυβόλα Fiat.

Στην κατηγορία των οπλοπολυβόλων κυριεύθηκαν συνολικά 2.293 οπλοπολυβόλα Breda των 6,5 χλστ. Από αυτά τα 1.993 προερχόταν από το Βορειοηπειρωτικό Μέτωπο. Έγινε κατορθωτό να επισκευαστούν και να διατεθούν στις μονάδες 804 οπλοπολυβόλα του τύπου. Χρησιμοποιήθηκε επίσης αριθμός υποπολυβόλων Beretta M 18, M 18/38 και Μ 38. Διαβάστε την συνέχεια στο history-point.gr