10 φορές ισόβια στους Ισραηλινούς του Μαβί Μαρμαρά…

Ποινή 10 φορές ισόβια για κάθε έναν από τους τέσσερις Ισραηλινούς διοικητές που εμπλέκονται στο επεισόδιο στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, τον Μάιο του 2010, θα ζητήσει το τουρκικό δικαστήριο που «εκδικάζει» την υπόθεση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Σαμπάχ», οι Τούρκοι κατηγορούν τέσσερις Ισραηλινούς, μεταξύ των οποίων και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ του Ισραήλ, Γκαμπί Ασκεναζί, για τη «σφαγή», όπως αναφέρουν 10 Τούρκων – ο ένας ζει αλλά παραμένει σε κώμα. Παρόμοιες ποινές θα ζητηθούν και για τους Ισραηλινούς στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Οι λοιποί Ισραηλινοί κατηγορούμενοι στη δίκη – οπερέτα στην τουρκική Δικαιοσύνη είναι ο αρχηγός του Ναυτικού, αντιναύαρχος Ελιέζαρ Μαρόν, ο αρχηγός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών υποστράτηγος Αμός Γιάντλιν και ο ομόλογός του της Αεροπορίας, ταξίαρχος Αβισάι Λεβί. Οι Τούρκοι έχουν αναθέσει την “υπόθεση” στον γενικό εισαγγελέα Κωνσταντινούπολης Τουράν Τσολάκαντι.

Πέραν φυσικά της γελοιότητας και της επικοινωνιακής στόχευσης του θέματος, σημασία έχει πως η τουρκική εμμονή δεν επιτρέπει καμία κίνηση επαναπροσέγγισης με το Ισραήλ, με ότι συνέπειες έχει αυτό για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, καθώς επίσης και για τα ελληνικά συμφέροντα…