Ώρες ζωής μόλις, για τον ευρωπαϊκό ναυπηγικό κολοσσό

Η «EADS των θαλασσών», σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times Deutschland, μία νέα εταιρεία κολοσσός στο ναυπηγικό τομέα στην Ευρώπη, ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, τερμάτισε την «καριέρα» της τρία 24ωρα μετά το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις πληροφορίες του συντάκτη της εφημερίδας Financial Times Deutschland, Παρίσι και Βερολίνο εξέταζαν την έναρξη συνομιλιών εντός του έτους για τη δημιουργία αντίστοιχης συμμαχίας στις ναυπηγήσεις, η οποία θα περιλαμβάνει αρχικά τις εταιρείες DCNS και ThyssenKrupp. Μάλιστα σύμφωνα με την εφημερίδα, η γαλλική πλευρά θα μπορούσε να επικεντρωθεί στη ναυπήγηση φρεγατών και η γερμανική στη ναυπήγηση υποβρυχίων. Ως παράδειγμα (αλλά και τεστ) για την προαναφερόμενη συμφωνία, η εφημερίδα ανέφερε την πρόσφατη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της DCNS και της γερμανικής Atlas Elektronik, για την κατασκευή τορπιλών. Αυτή θα μπορούσε να δώσει μια πρώτη αίσθηση του τρόπου λειτουργίας των δύο εταιρειών.

Όμως η γερμανική εταιρεία, προχώρησε σήμερα σε ανακοίνωση επίσημης διάψευσης του δημοσιεύματος, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει η οποιαδήποτε συνομιλία αυτή τη στιγμή με τη DCNS κι ούτε προγραμματίζονται για το μέλλον αντίστοιχες.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της εταιρείας στα ΜΜΕ αναφέρει ότι σε απάντηση των συνεχιζόμενων εικασιών περί σχηματισμού κοινοπραξίας μεταξύ της ThyssenKrupp Marine Systems και των γαλλικών ναυπηγείων DCNS ή συγχώνευσής τους, η εταιρεία (ThyssenKrupp) δε σχεδιάζει κάποια από τις παραπάνω κινήσεις. Δεν υπάρχουν συνομιλίες επ’ αυτού, ούτε έχουν προγραμματιστεί.

«Αν και στο παρελθόν υπήρξαν προσπάθειες συγχώνευσης μεταξύ των δύο πλευρών στο παρελθόν, η ThyssenKrupp αυτή τη στιγμή δε βλέπει προοπτική συγχώνευσης ή στενότερης συμμαχίας μεταξύ των δύο ναυπηγικών ομίλων – αυτό ισχύει και για τον τομέα των υποβρυχίων και για τα σκάφη επιφανείας (φρεγάτες / κορβέτες / πλοία υποστήριξης). Αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί για να μη δημιουργηθεί μπέρδεμα μεταξύ των πιθανών πελατών.

Το γεγονός αυτό δεν επηρεάζει τη συνεργασία στον τομέα της ναυτικής τεχνολογίας μεταξύ Atlas Elektronik – μία κοινοπραξία μεταξύ της ThyssenKrupp Marine Systems και της EADS και DCNS, αναφορικά με την ανάπτυξη και παράδοση τορπιλών.»