Όλα δείχνουν πως η Δανία καταλήγει στο F-35 Lightning II

Ραδιοφωνικός σταθμός στη Δανία (Radio24syv) ανέφερε σε σχετικό ρεπορτάζ, ότι η πρόταση της αμερικανικής εταιρίας Lockheed Martin (LM) για την προμήθεια του μαχητικού πέμπτης γενιάς τύπου F-35 Lightning II επικράτησε στη διαδικασία αξιολόγησης του υπουργείου Άμυνας της χώρας και προβάλει πλέον ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να αποτελέσει τον νέο τύπου μαχητικού που θα επιχειρεί με τις αεροπορικές δυνάμεις της χώρας, ως ο διάδοχος του επιτυχημένου F-16, επίσης της LM.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, το αμερικανικό μαχητικό επικράτησε στους τομείς αξιολόγησης (στρατηγικός, επιχειρησιακός, οικονομικός και βιομηχανικός) και λογικά θα αποσπάσει το χρυσοφόρο συμβόλαιο για -έως- 30 νέα μαχητικά, σε μια προμήθεια που θα ανέλθει στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το F-35 επικράτησε του επίσης αμερικανικού F/A-18 Super Hornet της Boeing που ήταν η ανταγωνιστική πρόταση (είναι προφανές ότι οι Δανοί είχαν αποφασίσει να αγοράσουν αμερικανικό μαχητικό), παρά την επιθετική διαφημιστική καμπάνια της κατασκευάστριας εταιρίας στα δανέζικα μέσα ενημέρωσης.

Η προμήθεια νέου μαχητικού έχει αποδειχθεί ένα θέμα που προκαλεί πολιτικές τριβές, με τους σχολιαστές, όπως άλλωστε θα συνέβαινε σε κάθε χώρα με άτομα συγκεκριμένου προσανατολισμού και λογικής τα οποία συστηματικά υποβαθμίζουν την άμυνα, να τονίζουν το κόστος εκσυγχρονισμού των μέσων της Αεροπορίας της χώρας, συγκρίνοντάς το με τις περικοπές των προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής.


Για το θέμα θα διεξαχθεί συζήτηση στο Κοινοβούλιο της χώρας και θα ακολουθήσει διαπραγμάτευση που θα οριστικοποιήσει τον αριθμό των υπό προμήθεια μαχητικών του τύπου, με τις προτάσεις να κυμαίνονται από 18 που είναι το χαμηλότερο νούμερο-πρόταση, μέχρι και 30 που είναι το υψηλότερο. Στη συζήτηση θα τεθεί και ο ιδανικός χρόνος ανάθεσης της σύμβασης, αν και φαίνεται πιθανή η παραγγελία προ της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία.

Η προμήθεια νέου μαχητικού βρίσκεται στις προτεραιότητες του υπουργείου Άμυνας της Δανίας την τελευταία δεκαετία. Η αρχική απαίτηση ήταν για 48 αεροσκάφη, το εκτιμώμενο κόστος όμως της προμήθειας άρχισε σταδιακά να μειώνει τον αριθμό, με το «30» να εμφανίζεται το 2009.

Τη συγκεκριμένη χρονιά βέβαια, η αποκάλυψη ότι τα F-16 της Αεροπορίας που επιχειρούν από τη δεκαετία του 1980 έχουν «καταναλώσει» μόλις το 50% της δυνατότητας πτητικής τους αξιοποίησης, έβαλε φρένο στα σχέδια και έχουν παρέλθει έκτοτε αισίως, εφτά χρόνια.

Αντιδράσεις έχει επίσης προκαλέσει η επιλογή του F-35 Lightning II, εξαιτίας των συνεχών αναφορών για προβλήματα που αντιμετωπίζει (έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 400 δισεκατομμύρια δολάρια, τα διπλάσια του προϋπολογισμού του), με τον Γερουσιαστή Μακέιν να το αποκαλεί «ένα σκάνδαλο και μια τραγωδία αναφορικά με το κόστος, την τήρηση χρονοδιαγράμματος και την επίδοση».

Την περιρρέουσα ατμόσφαιρα αξιοποίησε δεόντως η ανταγωνίστρια Boeing, η οποία οργάνωσε καμπάνια επικοινωνιακής προώθησης του δικού της F/A-18 Super Hornet, με σλόγκαν «μια ασφαλής επιλογή για τη Δανία». Ο υπαινιγμός για το F-35 είναι σαφέστατος ενώ η καμπάνια περιλάμβανε και αρκετή αρνητική διαφήμιση, με απόπειρα έμμεσης απαξίωσης του αντιπάλου.

Οι Δανοί μπορεί να προτιμούν την επένδυση των χρημάτων στην εκπαίδευση και στην υγεία – και ποιος δεν θα το ήθελε – όμως αφενός οι Αμερικανοί έχουν αγριέψει με όσους δεν τηρούν το όρο δαπανών 2% του ΑΕΠ τους στις αμυντικές δαπάνες και απειλούν να αφήσουν την Ευρώπη στην τύχη της, ενώ θα πρέπει επίσης να ρίξουν μια ματιά και στους Σουηδούς, που έλεγαν ακριβώς τα ίδια και η Ρωσία φρόντισε να τους κάνει να τρέχουν…