Χάθηκε η «σπάνια» ευκαιρία στην επίσκεψη του Ολάντ, ή μήπως όχι;

Η πρόσφατη επίσκεψη του εξοχοτάτου Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στη χώρα μας αποτέλεσε μίας πρώτης τάξης ευκαιρία για αναπτυξιακά σχέδια τα οποία ίσως κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη στην Ελληνική Κυβέρνηση. Μία ευκαιρία σχετική με τις σπάνιες γαίες και την επεξεργασία τους.

Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος
Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης
Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

Το παγκόσμιο πρόβλημα του ασφαλούς ανεφοδιασμού σε αυτά τα ορυκτά περνά τόσο από την εξόρυξή τους όσο και από την επεξεργασία τους. Αυτή τη στιγμή η Κίνα διαθέτει παγκοσμίως το μονοπώλιο και στα δύο πεδία. Ακόμη και αν προχωρούσε η εξόρυξη των σπάνιων γαιών σε μεγάλες ποσότητες θα έπρεπε να αποσταλούν για περαιτέρω μεταλλουργική επεξεργασία στην Κίνα.

Αυτό το πρόβλημα είναι γνωστό ως «bottle-neck». Εκτός Κίνας, παγκοσμίως, υπάρχει μόνο μία μη-Κινεζική εταιρεία επεξεργασίας σπάνιων γαιών η οποία, ωστόσο, δεν μπορεί να καλύψει τη μεγάλη παγκόσμια ζήτηση σε τελικά επεξεργασμένα προϊόντα σπάνιων γαιών. Αυτή η εταιρεία είναι Γαλλική.

Όσο αφορά τις εξορύξεις σπάνιων γαιών, σε σχέση με την περιβαλλοντική προστασία και την αποδοχή τους από τις τοπικές κοινωνίες θα μπορούσαμε να κοιτάξουμε προς τη Σουηδία, όπου εκεί ήδη ξεκινούν οι αντίστοιχες προσπάθειες (http://www.capital.gr/story/2192013).

Εάν η Ελλάδα πραγματικά θέλει να αξιοποιήσει με βέλτιστο τρόπο και με όρους βιώσιμης ανάπτυξης τα πιθανά αποθέματα σπάνιων γαιών που ίσως διαθέτει θα πρέπει να στραφεί προς αναζήτηση συνεργειών σε αυτές τις δύο χώρες και όχι προς την Κίνα (http://www.defence-point.gr/news/?p=139797).

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θέσουμε ως στρατηγικό αναπτυξιακό στόχο την καθετοποίηση της παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας εδώ στην Ελλάδα, εφαρμόζοντας τη φιλοσοφία «από-το-ορυχείο-στο-τελικό-προϊόν».

Αυτή η φιλοσοφία θα κρατήσει την τεράστια υπεραξία των σπάνιων γαιών στη χώρα μας.

Οι ευκαιρίες δεν χάνονται. Κατακτιούνται…

Υ.Γ. (του αρθρογράφου): Θα αναρωτιούνται ίσως οι αναγνώστες γιατί ένα άρθρο σχετικό με την αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου δημοσιεύεται σε ιστοσελίδα που ασχολείται με αμυντικά θέματα. Οι αναγνώστες για να λύσουν την απορία τους προσκαλούνται να διαβάσουν αυτά τα άρθρα:

1. http://www.defence-point.gr/news/?p=120104
2. http://www.defence-point.gr/news/?p=121583