Φυλακίζουν διάσημο Τούρκο μουσικό λόγω… Ισλάμ!

Τελικά η Τουρκία δεν είναι η χώρα πρότυπο για τον ισλαμικό κόσμο, όπως θέλει να επιδεικνύεται, εφόσον η ελευθερία της έκφρασης μόνο κατοχυρωμένη δεν είναι. Ο Τούρκος διεθνούς φήμης πιανίστας και συνθέτης Φαζίλ Σαΐ κατηγορείται από τουρκικό δικαστήριο για προσβολή του Ισλάμ, σε σχόλιο που «ανέβασε» στο twitter.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Σαΐ προώθησε το μίσος και την εχθρότητα και προσέβαλε τις ισλαμικές θρησκευτικές αξίες. Το σχόλιο του Σαΐ, αφορούσε την ισλαμική άποψη περί μέλλουσας ζωής και παραδείσου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σαΐ είναι πολιτιστικός πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ και έχει κατά καιρούς διευθύνει ορχήστρες όπως τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, την Συμφωνική του Βερολίνου, την Εθνική Συμφωνική της Γαλλίας και την Συμφωνική του Τόκιο. Θα δικαστεί στις 18 Οκτωβρίου.

Την απόφασή του να ζήσει εξόριστος στην Ιαπωνία έχει πάντως ανακοινώσει ο διεθνούς φήμης Τούρκος πιανίστας, εκφράζοντας ανησυχία για την αύξηση του ισλαμικού συντηρητισμού του τουρκικού καθεστώτος.

«Όταν είπα ότι είμαι άθεος, δέχθηκα προσβολές. Επιλήφθηκε η δικαιοσύνη για τα σχόλια που έγραψα στο Twitter. Είμαι ίσως ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που αποτέλεσε αντικείμενο δικαστικής έρευνας επειδή δήλωσε άθεος», είχε τονίσει ο Σαΐ σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.