Υπογραφές FOS για τα TOR-M1, OSA-AKM και S-300PMU1

Μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την ελληνική άμυνα έχουμε τις τελευταίες ώρες, καθώς σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα η υπογραφή «εν-συνεχεία υποστήριξης» (FOS: Follow On-Support) για τα ρωσικής προέλευσης συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας (Α/Α) που βρίσκονται σε υπηρεσία με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τριών συμβάσεων.

Συγκεκριμένα οι συμβάσεις FOS που ολοκληρώνονται, αφορούν τα μεσαίου βεληνεκούς (SHORADS) 9K331 TOR-M1 (κατά NATO SA-15 Gauntlet) και 9K33M3 OSA-AKM (κατά NATO SA-8B Gecko Mod. 1) που επιχειρεί το Πυροβολικό του Ελληνικού Στρατού, καθώς επίσης και τα μεγάλου βεληνεκούς συστήματα S-300PMU1 που επιχειρεί η Πολεμική Αεροπορία.

Εκτιμάται, ότι η υπογραφή των συμβάσεων FOS θα εξαλείψει τα προβλήματα που είχαν καταγραφεί κατά το παρελθόν στην υποστήριξη και συντήρηση των συστημάτων και θα επιτρέψει όχι μόνο την επίτευξη της μέγιστης επιχειρησιακής διαθεσιμότητας αλλά το κυριότερο της απρόσκοπτης διατήρησης της.

Καθώς η τουρκική απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας και των ζωτικών συμφερόντων της έχει επανέλθει δριμύτερη από ποτέ, η διατήρηση σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα και διαθεσιμότητα της ελληνικής αεράμυνας αποτελεί ουσιαστική και ταυτόχρονα ηχηρή απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις.