Εκτεθειμένοι απέναντι στη Ρωσία, λόγω βλακείας…

Σκληρή ήταν η απάντηση της Αθήνας στο ρωσικό πολυεπίπεδο κρεσέντο αναφορικά με την υπόθεση του ηγούμενου της Μονής Βατοπαιδίου, Εφραίμ. Με μία σύντομη αλλά σαφέστατη ανακοίνωση, διά το εκπροσώπου του Γρηγόρη Δελαβέκουρα, το υπουργείο Εξωτερικών ούτε λίγο ούτε πολύ υπογραμμίζει πως η Ελλάδα «δεν δέχεται υποδείξεις» από κανέναν σε θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και με ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας των θεσμών, όπως αυτού της Δικαιοσύνης.

Θα αρκεστούμε να επαναλάβουμε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να αφεθεί στην τύχη του και να αναβιβαστεί σε ζήτημα το οποίο θα απειλήσει τις ήδη τεταμένες ελληνορωσικές διμερείς σχέσεις. Τέτοια θέματα, ασχέτως της ουσίας τους, όταν εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο διακρατικές σχέσεις, πολλώ δε μάλλον αυτές της χώρας μας με τη Ρωσία, θα έπρεπε να έχουν διευθετηθεί στο παρασκήνιο ώστε να αποφευχθούν οι διπλωματικές επιπτώσεις. Δεν είναι δυνατόν ένα ζήτημα που άπτεται της τήρησης ή όχι του ελληνικού νομικού πλαισίου να καταλήγει σε διπλωματική σύγκρουση, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία οι αρκετοί εμπλεκόμενοι από τον πολιτικό μας κόσμο, θα περάσουν τις γιορτές στις οικογένειές τους. Η εικόνα που δίνει η χώρα στο εξωτερικό είναι απλώς γελοία…

Λόγω της σημασίας του θέματος η δήλωση του Γ. Δελαβέκουρα παρατίθεται ως έχει:

«Η Ελλάδα και η Ρωσία συνδέονται με βαθιά σχέση φιλίας και συνεννόησης η οποία εδράζεται στις κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες των δύο χωρών. Οι δύο λαοί, μετέχοντας στην κοινή παράδοση της Ορθοδοξίας, που μεταλαμπαδεύθηκε από το Βυζάντιο στη Ρωσία, έχουν αναπτύξει ισχυρούς μεταξύ τους δεσμούς, που μεταφράσθηκαν στο πέρασμα των αιώνων σε άρρηκτη σχέση εμπιστοσύνης και αδελφοσύνης. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου με μακρά δημοκρατική παράδοση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σαφής διάκριση των εξουσιών. Για τα ανωτέρω θέματα η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διαρκή ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνορωσικών σχέσεων».

Η ανακοίνωση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αποφασιστική αλλά και διπλωματική αφού από τη μία χρησιμοποιούνται εκφράσεις οι οποίες έχουμε συνηθίσει να ακούμε αναφορικά με θέματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών ή και του «Σκοπιανού». Το να λες πως η χώρα «δεν δέχεται υποδείξεις» όταν αναφέρεσαι σε κράτη όπως η Ρωσία, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως συνηθισμένο για τα ελληνικά διπλωματικά ήθη. Από την άλλη είναι σαφές πως το υπουργείο Εξωτερικών δεν θα ήθελε να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά αφού οι «πολιτικώς ορθές» επισημάνσεις αναφορικά με τα κοινά στοιχεία που ενώνουν τις δύο χώρες βρίσκονται και αυτές στην ημερήσια διάταξη.

Από την πλευρά, για την ώρα, αρκεί να αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται να προσλαμβάνει διαστάσεις, πολιτικού μπρα-ντε-φερ Αθήνας-Μόσχας, κάτι το οποίο υποκρύπτει συγκεκριμένες γεωπολιτικές παραμέτρους, ζητούμενα και εξελίξεις.