ΥΠΕΞ – γενοκτονία Ποντίων: Περασμένα… ξεχασμένα;

Στον παραδοσιακό «χαρτοπόλεμο» επιδόθηκαν για ακόμα μία φορά τα υπουργεία Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας αναφορικά με την επέτειο της ημέρας μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τις δυνάμεις του Μουσταφά Κεμάλ αλλά και από το Οθωμανικό κράτος γενικότερα με μία όμως διαφορά.

Σε απάντηση της τουρκικής ανακοίνωσης με την οποία διαμαρτύρεται για τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στις απανταχού τον πλανήτη κοινότητες των Ελλήνων και για την υποστήριξη όλων αυτών από το ελληνικό κράτος, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας αναφέρει τα εξής… όμορφα:

«Η ιστορία είναι αλήθειες και γεγονότα που ούτε ξεχνιούνται ούτε παραγράφονται.

Σύσσωμος ο Ελληνισμός τιμά τη μνήμη και την θυσία των Ποντίων.

Ωστόσο, άλλο η Ιστορία και άλλο το παρελθόν, το οποίο δεν πρέπει να σκιάζει την αμοιβαία βούληση να δημιουργήσουμε ένα μέλλον συνεργασίας, φιλίας, σταθερότητας και αμοιβαίου σεβασμού για τους δύο λαούς».

Δηλαδή τι ακριβώς υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση και την ομιχλώδη διαπίστωση ότι άλλο η «ιστορία» και άλλο το «παρελθόν»; Από την διατύπωση της απάντησης καθίσταται σαφές και στον πλέον αδαή με τα της ελληνικής γλώσσας, ότι το ΥΠΕΞ στην ουσία λέει ότι «μπορεί να μας αφανίσατε στο παρελθόν, κάτι το οποίο έχει καταγραφεί στην ιστορία, αλλά βρε αδερφέ, καλή καρδιά, τώρα έχουμε να πούμε άλλα».

Όσο γι’ αυτή την «αμοιβαία βούληση», ούτε λόγος!

Εάν το ΥΠΕΞ δεν προβεί σε διευκρινιστική δήλωση για τη συγκεκριμένη απάντηση εκτιμούμε ότι θα υπάρξει αντίδραση, αφού στην ουσία και για ακόμα μία φορά προσπαθεί να «κατευνάσει» τους γείτονες μέσω μίας επετείου η οποία δεν σηκώνει το παραμικρό σχόλιο αναφορικά με τη σημασία της αλλά και μαθήματα που μας έχει διδάξει και όχι να περνάει το μήνυμα «περασμένα ξεχασμένα».

Ούτε «περασμένα» είναι, ούτε «ξεχασμένα», διότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο τότε κινδυνεύουμε να βιώσουμε εθνικές τραγωδίες ξανά και τότε τι ακριβώς θα μας λένε από τη Βασιλίσσης Σοφίας; «Εντάξει δεν πειράζει… θα τα βρούμε»;

Σκεφτείτε δηλαδή να έλεγαν το ίδιο οι Ισραηλινοί, οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι! Και μετά θέλουμε να κάνουμε πολιτική στη περιοχή…