Τούρκοι: Χτίζουν ξενοδοχείο σε βυζαντινό ανάκτορο!

Πενταώροφο ξενοδοχείο κατασκευάστηκε στην περιοχή Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης, πάνω σε ερείπια βυζαντινού παλατιού, αφού προηγουμένως αυτά ισοπεδώθηκαν εντελώς!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ραντικάλ», οι αρμόδιες αρχές σταμάτησαν την κατασκευή ένα μήνα μετά τις σχετικές καταγγελίες και αφού προηγουμένως ισοπεδώθηκαν τα ερείπια και οικοδομήθηκαν οι πέντε όροφοι. Η εφημερίδα ανέφερε ότι τα ερείπια γκρεμίστηκαν μέσα σε μια νύχτα και αφού προηγουμένως καλύφθηκε το εν λόγω οικόπεδο με τρόπο που να μην φαίνεται τίποτα.

Ανέφερε επίσης ότι αρχικά ισοπεδώθηκαν τα ιστορικά κτίρια μέχρι τα θεμέλια. Στη φάση αυτή υπήρξαν καταγγελίες. Αρμόδιοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Κωνσταντινούπολης, που επισκέφθηκαν το χώρο, είδαν ότι είχε ισοπεδωθεί τοίχος πλάτους 4 μέτρων και ύψους 10 μέτρων, αλλά παρά τις προειδοποιήσεις τους, συνεχίστηκε το έργο της κατασκευής του ξενοδοχείου. Ενημερώθηκε σχετικά η επιτροπή προστασίας αρχαιοτήτων, η οποία όμως συζήτησε το θέμα με καθυστέρηση ενός μήνα και στις 18 Ιανουαρίου αποφάσισε την άμεση παύση των έργων, όταν ήταν ήδη εξαιρετικά αργά.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιολόγων Κωνσταντινούπολης, Νετζμί Καρούλ είπε πως «πρόκειται για βανδαλισμό. Τα ερείπια των τοίχων φαίνεται ότι ήταν μέρος του Παλατιού» και τόνισε πως «και στο παρελθόν, στην ίδια περιοχή, το ξενοδοχείο «Four Seasons» οικοδομήθηκε πάνω σε Βυζαντινό Παλάτι».

Με αυτό τον τρόπο οι «φίλοι» Τούρκοι αποδεικνύουν εμπράκτως τον σεβασμό τους στον πολιτισμό.