Τους κινητήρες των Su-35 για τα ινδικά μαχητικά Su-30MKI

Σημαντικό πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών Su-30MKI της Ινδίας φαίνεται πως βρίσκεται «στα σκαριά», με τους Ινδούς να σκέφτονται πολύ σοβαρά την ενσωμάτωση του κινητήρα που χρησιμοποιείται πλέον στα πλέον προηγμένα Sukhoi Su-35, τον AL-41F-1S.

Την αποκάλυψη έκανε ο Αλεξάντερ Αρτιούκοφ, επικεφαλής της United Engine Corporation (UEC), στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti. Ο κινητήρας αυτός αναπτύχθηκε από την Engine-Manufacturing Production Association και την Saturn Company έχοντας λάβει σχετική εντολή από το σχεδιαστικό γραφείο της Sukhoi, κατασκευαστή του μαχητικού.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ινδία έχει εξασφαλίσει για λογαριασμό της Hindustan Aeronautics Limited (HAL) άδεια κατασκευής 222 μαχητικών Su-30MKI εκ των οποίων έχε ήδη κατασκευάσει τα 183 (μαζί μ τις απευθείας προμήθειες φθάνουν τα 230), με τα υπόλοιπα 39 να αναμένονται ως το 2020 με βάση τον σημερινό ρυθμό παραγωγής 12 μαχητικών ετησίως.

Ωστόσο, επειδή έχουν περάσει πολλά χρόνια χρήσης του μαχητικού ήδη, είναι λογικό να ξεκινήσει μεγάλο πρόγραμμα αναβάθμισης των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων, τμήμα της οποίας να είναι η αντικατάστασης των κινητήρων.

Παράλληλα, η Ρωσία σε μια προσπάθεια να μη χάσει την προνομιακή πρόσβαση στην ινδική αγορά, επιθυμεί πλέον να δημιουργήσει γραμμή παραγωγής ανταλλακτικών για τα μαχητικά, ώστε η συντήρηση και η διαθεσιμότητά τους να είναι αξιόπιστες.